ascuns in suflet

O femeie e frumoasă atât cât o iubeşte bărbatul ei. Dacă nu e frumoasă, înseamnă că nu ştie să o iubească.

Vizite: 85873

     Old_woman_by_paulie2nd

Astăzi am să vă scriu despre doamna Olinici. Era prietena mea cea mai bună. Aveam o prietenie pe care nimeni nu o înţelegea, pentru că eu aveam 18 ani pe atunci, ea avea 82. Dar într-un fel ciudat, aproape în fiecare seară sunam la uşa apartamentului ei, pentru că ştiam că mă aşteaptă să ne bem ceaiul împreună. Era o frumoasă! Avea părul grizonat, uşor coafat, şi inspira o eleganţă şi o graţie demnă de o femeie adevărată. Câteodată îi citeam, alteori îi făceam unghiile. Din când în când ne uitam la un film sau o emisiune. Dar de fiecare dată, măcar jumătate de oră îmi povestea despre soţul ei decedat. În ochi i se aprindea o luminiţă, faţa îi strălucea şi zâmbea din inimă. Au avut o căsnicie de peste 50 de ani.

  – Scumpa mea, ascultă-mă bine! Iubirile pe care le vedem astăzi nu sunt altceva decât contracte de convieţuire. Rar întâlneşti un cuplu care se iubeşte cu adevărat. Ştii ce e iubirea? Când noaptea mă trezeam şi doream un pahar cu apă. El era mai obosit decât mine, dar se ridica din pat şi mergea să-mi aducă un pahar cu apă. În fiecare dimineaţă, când deschideam ochii, se uita la mine şi-mi spunea cu drag: „mă trezesc lângă cea mai frumoasă femeie, şi de aceea sunt cel mai norocos bărbat!”. Prostuţul, eu ştiam că nu sunt cea mai frumoasă femeie, dar mă făcea să mă simt ca una. Ştii de ce? Pentru că o femeie e frumoasă atât cât o iubeşte bărbatul ei. Dacă nu e frumoasă, înseamnă că nu ştie să o iubească. În plus, femeia-şi face căsnicia. Dacă ştie ce să spună şi cum să se comporte, ar fi tare fericită. Dar femeia e proastă! În loc să mângâie bărbatul şi să-i zâmbească, stă toată ziua şi-l cicăleşte… Cine ar iubi o cicălitoare la nesfârşit?

  Zâmbeam amândouă, ne uitam spre fotografia lui şi ne resemnam. Ştiam că îi este dor de el. Ştiam că se simte singură fără el. Aşa că o întrebam de el, cât de des puteam. Până în clipa în care a trebuit să-i bat la uşă să-i spun că mă mut. A plâns. A spus că-şi pierde singura prietenă. Am plâns şi eu. Aş fi vrut să stau. Am strâns-o în braţe şi i-am promis că o voi vizita cât de des voi putea. După jumătate de an, stăteam în faţa uşii ei, cu o cutie de ciocolată în mână, preferata noastră, şi aşteptam emoţionată. Când m-a văzut, iar a plâns. De data aceasta de fericire. M-a tras spre locul nostru, o canapea moale, maro, m-a luat de mână şi m-a întrebat:

– Spune-mi, l-ai întâlnit pe EL? Dă-mi o veste bună, hai!! doamna o

– Doamna O…. Încă nu.

– Grăbeşte-te! Vreau să vin la nuntă, să te văd fericită!

– Doamna O…

– Oh, iubita mea… E mai bine aşa, să aştepţi. Tu trebuie să întâlneşti un bărbat aşa cum a fost al meu. Să te iubească aşa cum am fost eu iubită. Să te pună pe primul loc. Să te respecte. Respectul e mai important uneori decât iubirea, să ştii. Tu trebuie să întâlneşti un bărbat care să fie conştient de ce femeie are lângă el. Nu lăsa pe nimeni să-ţi scadă din valoare, tratându-ne diferit de cum meriţi. Dar mai presus de toate, vei şti că e el, când vei povesti de el luminându-te la faţă. Şi când îl întâlneşti, să-l aduci la mine să-i pot spune ce fată are lângă el!

M-a iubit doamna O. Atât de mult încât mi-a lăsat exemplul personal de iubire. Atât de mult încât mi-a povestit de căsnicia ei, de viaţa de familie. Atât de mult, încât, acum ştiu că ea mă veghează din Cer. Şi ştiu că acolo îşi ţine soţul de mână, şi complotează amândoi ca să-mi găsească jumătatea. O ştiu, e o ghiduşă! Sigur asta face!

V-am scris despre doamna O., pentru că astăzi spuneţi că serbaţi ziua dragostei. Şi vreau să înţelegeţi că dragostea nu este dă-mi şi fă-mi. Dragostea, care durează mai mult de 50 de ani, e aceea în care trăieşti pentru celălalt. E aceea în care, deşi extrem de obosit, te ridici să aduci un pahar cu apă… pentru că flori şi ciocolată într-o zi comercială, aproape oricine poate să aducă.

Îmi lipseşti, doamna O!

Prima fotografie prealută de pe: www.deviantart.com

A doua: arhivă personală

Citeste si:

ascuns in suflet / Diverse

Te iubesc

Te iubesc Te iubesc nu pentru că și tu mă iubești, ci pentru că așa simte inima mea.  Te iubesc nu pentru ceea ce...

ascuns in suflet / Diverse

Îmi place singurătatea

Bună. Sunt Alina. Am peste 17.000 de followers pe pagina personală de facebook, peste 45.000 pe pagina blogului meu, Gânduri As...

19 Comments

 • avatar image

  Ciprian Barsan

  feb. 14, 2014

  Reply

  Felicitări! Le meriți din plin...

 • avatar image

  Andrei Cosmovici

  feb. 14, 2014

  Reply

  Alina, nu e așa simplu. E frumos spus, și e situația ideală. Însă, ca să fie frumoasă (= iubită), femeia trebuie să aibă o anumită dispoziție sufletească. Să fie vulnerabilă la iubirea bărbatului / soțului. Soțul degeaba se străduiește și se dă de trei ori peste cap, dacă soția este închisă în îngrijorări de tot felul, creându-se astfel o platoșă mentală și sufletească impenetrabilă. Dacă nu există încredere în soț, poate chiar și în momentele (financiare sau nu numai) mai dificile, atunci nu ai ”ce” să iubești. Sigur, poți spune și așa: continuă s-o iubești, până se va deschide și se va lămuri că iubirea ta e mai importantă și mai puternică decât grijile vieții. Dar vei vedea că, odată intrat pe drumul căsniciei (sau al angajamentului, să spunem, pentru cei care nu cred în căsătorie la biserică), se întâlnesc două persoane care vin cu background familial diferit. Dacă, în proba ”individuală” (înainte de căsătorie), nu s-a exersat voința, speranța, tăria caracterului, rezistența și atenția pe esențial, nu se va întâmpla o minune când cei doi vor începe drumul împreună, nici sub auspiciile iubirii. Care nu se va putea revărsa peste sufletele lor, nu va avea ecou, nu va hrăni nici o sămânță. Deci, nu e așa simplu, dar nici motiv să ne descurajăm sau să abandonăm ideea, evident. Însă trebuie și realism, care ne ajută să luăm deciziile corecte, să vedem cu ochi realiști situația.

  • avatar image

   Gabriela

   feb. 15, 2014

   Reply

   Sunt de acord ca de multe ori unii oameni nu stiu sa se lase iubiti. Ambitii de tot felul pun ziduri intre el/ea si fericirea care este foarte aproape. Ne dorim prea multe lucruri care ne obosesc alergand dupa ele, uitand de iubirea care ne sufla in ceafa. Multe femei si barbati sunt urati si incruntati nu pentru ca nu sunt iubiti, ci pentru ca nu stiu sa guste iubirea care li se ofera. Intotdeauna vor altceva si niciodata nu sunt multumiti.

 • avatar image

  Florin Ianovici

  feb. 14, 2014

  Reply

  Si eu cred la fel ca doamna O!

  • avatar image

   Alina

   mart. 06, 2014

   Reply

   Dacă spuneţi şi dumneavoastră aşa, atunci sigur e aşa! :)

 • avatar image

  catalin dan

  feb. 14, 2014

  Reply

  Esti binecuvantata sa ai un astfel de exemplu. Si eu cred ca scumpa ta Doamna!

 • avatar image

  avc

  feb. 15, 2014

  Reply

  ce frumos sa socializezi cu oamenii mai invarsta.....avem ce invata de la ei.

 • avatar image

  iuly

  feb. 15, 2014

  Reply

  un mic indiciu sau "secret" pe care eu l-am experimentat este să te rogi lui Iisus Hristos să te ajute să-ţi găseşti jumătatea cu care să-ţi petreci restul vieţii şi cu care să te potriveşti şi să existe iubire şi respect reciproc. Slavă Domnului ! eu am împreună cu soţul meu 9 ani de la rugăciunea mea ;)

 • avatar image

  AlexMB

  feb. 15, 2014

  Reply

  Frumos scris Alina. Multă dreptate avea doamna Olenici. Îi mulțumesc și eu personal, prin faptul că ea ți-a împărtășit iubirea ei adevărată, pentru că numai așa, prin articolul scris de tine, dânsa, mi-a împărtășit și mie o mică parte din viața ei.

 • avatar image

  Sergiu Nicola

  feb. 16, 2014

  Reply

  "Pentru că o femeie e frumoasă atât cât o iubeşte bărbatul ei. Dacă nu e frumoasă, înseamnă că nu ştie să o iubească." Citind prima frază m-a cuprins un sentiment de repulsie dacă aș putea să zic așa. Continuând să citesc și a doua frază, m-am liniștit. De aici trebuie trasă concluzia că femeile care nu sunt frumoase, trebuie cândva să fie.

 • avatar image

  Joao Zola

  feb. 16, 2014

  Reply

  Multumim pentru povestea care impartasit cu noi... oricine in viata are nevoie de um model... cate o persoana pentru fiecare domeniu din viata.

  • avatar image

   Alina

   mart. 06, 2014

   Reply

   Sper toţi să aibă parte de un model aşa bun ca doamna mea!

 • avatar image

  Mihai Cristian

  feb. 17, 2014

  Reply

  Bineinteles ca articolul nu putea fi scris decat de o femeie.

  • avatar image

   Andrei Cosmovici

   feb. 17, 2014

   Reply

   Dacă ai veni și cu un argument, sau măcar cu o părere, ar fi super. Așa... vântul de la miazăzi.

  • avatar image

   Alina

   mart. 06, 2014

   Reply

   Desigur.

 • avatar image

  oana

  feb. 19, 2014

  Reply

  Multumesc Alina,in numele bunicii mele(doamna Olinici).

  • avatar image

   Alina

   feb. 20, 2014

   Reply

   Oana, nu ştii ce bucurie mi-ai făcut că mi-ai scris! Pentru mine doamna Olinici nu a fost o simplă femeie, ci o prietenă tare dragă :)

 • avatar image

  Felicia Colibaba

  feb. 19, 2014

  Reply

  ALINA ! AM CUNOSCUT-O SI EU PE D-NA OLINICI .ULTIMA LUNA DIN VIATA EI EU AM FOST ALATURI DE EA .ERA O FEMEIE VORBAREATA SI VESELA .D-ZEU SA O IERTE SI SA SE ODIHNEASCA IN PACE . .....

  • avatar image

   Alina

   feb. 20, 2014

   Reply

   Îmi e tare dor de ea... Şi regret enorm că nu am apucat să povestesc cu ea înainte să plece de pe acest pământ...

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.