special pentru voi

„Suntem oameni”, o spunem ca şi o scuză

Vizite: 11428

       Lacrimi, zâmbete, pace sau război. Suntem oameni. Greşim şi uneori ne corectăm, alteori persistăm în greşeală. Cineva ne-a învăţat că a fi puternic înseamnă a călca în picioare şi de atunci înainte, am tot căutat să apăsăm greu pe cei care au dat semne de ridicare. Am fost răniţi des, atât de răniţi încât ne-am ascuns rănile sub nişte bandaje groase de indiferenţă şi am afirmat că nu simţim nimic. Că nu ne afectează. Câteodată vrem să facem bine, chiar vrem. Numai că… nu ştiu cum se întâmplă dar parcă ceva ne conduce, ceva ne îndeamnă şi ajungem să realizăm că am făcut rău. Pe moment ne simţim satisfăcuţi. Pe termen lung, suntem goi. Goi ca o coajă de nucă părăsită.

   Privim în jur cu suspiciune şi tresărim la fiecare sunet. Afirmăm că suntem liberi, dar în acelaşi timp ne lăsăm legaţi de lanţurile dependenţei. A încetat să mai credem într-un Dumnezeu pentru că, ni se pare nouă, totul e mit. Nu căutăm să simţim, căutăm să înţelegem. Nu ştiu cât de înţeles poate fi neînţelesul. Nu mai visăm şi, obosiţi, râdem în hohote de cei care mai au câte un vis. Nu încurajăm. Am vrea să credem în prietenie, am vrea, dar parcă nu mai putem. De prea multe ori am fost înşelaţi. Câteodată, ca să ne simţim mai bine, ne minţim că totul e în regulă, că aşa trebuie să fie. Când reuşim pe cineva să facem să se simtă prost, parcă ne simţim mai bine. Îi spulberăm orice speranţă copilului, care plin de nădejde se uită în sus, cu ochii mari şi iubitori. Căutăm să omorâm rădăcinile moralităţii. Nu ni se mai par bune. De ce etică şi moralitate, pe când am putea trăi într-o junglă fără nici o regulă? Am pângărit numele de „dragoste” şi frumuseţea unui cuplu, prin expresii de genul „dragostea se face-n minim doi”, pe care le cântăm fericiţi pe ritmuri melodice. Oare? Nu mai îndrăznim să spunem adevărul, pentru că cei care spun adevărul sunt puţini şi marginalizaţi. Cine are nevoie de adevăr? Ridicăm din umeri şi spunem că „suntem oameni”, de parcă a fi om este o scuză.

   Mai apoi, la sfârşitul vieţii, extenuaţi şi cu sufletul împovărat şi încărcat, ne întrebăm care este rostul nostru pe pământ. Ne uităm în urmă, la trecutul nostru şi realizăm că avem parte de momente egocentrice, de momente care nici măcar nu au apucat să înflorească pentru că au fost stropite cu otravă şi venin. Am da orice ca să mai adăugăm câţiva ani la viaţa noastră, pentru că nu ne simţim pregătiţi. Pregătiţi să ce? Să stăm faţă în faţă cu realitatea? Gânditori, afirmăm cu gura uscată că „aveam impresia că sunt fericit”. Altfel se vede viaţa când o priveşti cu ochii tăi şi nu cu ai lumii, nu? Parcă altfel sunt şi culorile. Trăieşte, dar trăieşte astfel încât, atunci când te uiţi în urma ta, să zâmbeşti, nu să-ţi curgă lacrimi.

Imagine preluată de pe: www.deviantart.com

Citeste si:

special pentru voi

Prin ce te mai deosebești TU de RESTUL?

Săptămâna trecută am fost rugată de un cont creștin de pe Instagram să mă filmez 2-3 minute timp în care să transmit câ...

special pentru voi

De zeci de ori femeie

”Nu mi-ar plăcea să fiu femeie”, îmi aduc aminte de spusele unui verișor de-al meu. ”Păi ce viață aveți voi mă, câ...

7 Comments

 • avatar image

  Alex

  sept. 12, 2012

  Reply

  Biblia spune ca 'Adevarul ne va face liberi', dar nu acea liberate fizica la care te gandesti prima data, ci liberi de a trai o viata care ne va aduce la sfarsit zambetul implinirii ca am fost noi insine cat am trait.

  • avatar image

   Alina

   sept. 24, 2012

   Reply

   Din păcate mulţi interpretează această libertate într-un mod diferit şi greşit:)

 • avatar image

  Dan

  sept. 12, 2012

  Reply

  Spune asta cuiva si se va uita la tine cu cea mai mare scarba si dispretuire! Asta e problema, noi suntem oameni, oamenii fac greseli... Ei sunt perfecti, nu gresesc niciodata! In ziua de azi povestea fiecaruia nu mai conteaza, nu mai are nici o valoare. Daca vrei sa fii tu insuti, te vor pune la zid si te vor judeca cat mai aspru posibil. Pentru ei nu suntem decat niste gunoaie. Fa un pas gresit sau spune un cuvant nelalocul lui si te vor improsca cu noroi. Am ajuns sa traim toti in spatele unor masti, fara sentimente, "fara" greseli. Cel care-si da masca jos si isi recunoaste greseala e slab si trebuie eliminat.

  • avatar image

   Alina

   sept. 24, 2012

   Reply

   Uneori adevărul doare Dan, dar asta nu înseamnă că nu trebuie să-l spunem.

 • avatar image

  bogdan

  sept. 13, 2012

  Reply

  buna... imi place blogul tau...e ff interesant... vreau sa stiu daca imi poti adauga site-ul http://www.kingofgod.com in blogroll? MS anticipat!

  • avatar image

   Alina

   sept. 24, 2012

   Reply

   Bună. Mulţumesc frumos. Din păcate eu nu prea am un blogroll dacă ai observat

 • “Suntem oameni”, o spunem ca şi o scuză « Presa Locala

  sept. 14, 2012

  Reply

  [...] sursă: Alina Ilioi window.fbAsyncInit = function() { FB.init({appId: "", status: true, cookie: true, xfbml: true}); }; (function() { var e = document.createElement("script"); e.async = true; e.src = document.location.protocol + "//connect.facebook.net/en_US/all.js"; document.getElementById("fb-root").appendChild(e); }()); [...]

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.