Când eşti mic, cazi şi te loveşti. Te uiţi cu ochii mari de copil spre mâna care te doare şi vezi uşor, curgând un firişor de sânge. Automat, lacrimile îţi apar în ochi şi alergi spre mama pentru a te îmbrăţişa şi a-ţi spune că e doar o rană minoră. Când ai crescut… lucrurile încep să se complice.
A fi adult nu înseamnă numai a îmbrăţişa responsabilităţile. A fi adult înseamnă a descoperi cum să trăieşti, astfel încât să reuşeşti să fii fericit, să faci pe alţii fericiţi şi să fii tu fericirea în sine. Dar este imposibil, ar spune contrariat cel care citeşte. Cum se face aceasta? Adevărul este că nu este un secret, nu este nici o formulă şi nici măcar în braţele mamei nu poţi afla asta. În primul rând, trebuie să realizăm că acum nu mai avem de-a face cu răni minore. Nu vom mai privi spre mâna zgâriată, spălând-o cu lacrimile noastre. Nu, nu. Ar fi mult prea simplu. Mult prea simplu să alergăm din nou în braţele mamei noastre pentru a simţi acea căldură şi dragoste cum ne linişteşte. De data aceasta, nimeni nu ne va mai şopti: „E doar o rană micuţă scumpul meu. Va trece în o zi, două”. Şi trist este faptul că mulţi dintre noi nu realizează aceste trecere bruscă pe care o facem de la ochii de copil, la ochii adultului matur. Şi atunci când se confruntă cu o problemă, dau cu capul, într-un mod atât de dureros, încât este aproape imposibil de privit. Numai că… aţi văzut un om imatur cum cade? Un om care încă nu a gustat eşecul? Înainte să cadă are ochii senini şi un zâmbet jucăuş pe faţă, dar după ce a căzut, se ridică derutat, cu ochii întrebători şi colţurile gurii lăsate în jos. A crescut. A trecut peste perioada în care toate problemele lui erau o simplă zgârietură.
A fi puternic se învaţă… şi uneori se învaţă într-un mod dur, într-un mod poate nedorit de noi. Dar important este că se învaţă. O mamă învaţă cum să-şi aline durerea după ce a privit cum copilul ei scump este într-un sicriu mic, în loc să fie într-un pătuţ, dormind. Un tată învaţă să ţină capul sus după ce scumpul lui fiu a plecat, fără nici o explicaţie. Un copil învaţă să se ridice şi să meargă mai departe după ce a fost părăsit de părinţii lui. O fată învaţă să spere din nou după ce toată lumea ei a fost năruită când singurul om pe care-l iubea, a plecat. Un băiat află ce înseamnă să fie bărbat, după ce s-a recules şi a realizat că ea a plecat. Când eşti mic, eşti învăţat cum să mergi. Când ai crescut, trebuie să înveţi singur cum să mergi mai departe. Şi nimeni nu îţi va spune că e greu, că uneori e aproape imposibil. Vei descoperi singur, clipă de clipă, picătură cu picătură, mişcare cu mişcare. Procesul de învăţare pentru a fi puternic nu se va încheia niciodată. Nu, nu se va termina, poţi să mai citeşti o dată. Nu se termină pentru că a fi puternic se învaţă şi… toată viaţa vom avea de învăţat. Numai că, pentru început, trebuie să înveţi că trebuie să fii puternic. Mai apoi poţi începe lungul proces. Lumea nu-ţi permite să fii slab. Dacă ar şti că eşti slab, te-ar călca în picioare în următoarea clipă. Şi nu cred că îţi doreşti asta. Aşa că învaţă. Învaţă să fii puternic!
17 Comments
bia
nov. 18, 2011
mee
nov. 21, 2011
mee
nov. 18, 2011
bee
nov. 18, 2011
mee
nov. 18, 2011
Romeo
nov. 19, 2011
Alina Ilioi
nov. 19, 2011
Mihaela
nov. 19, 2011
Alina Ilioi
nov. 19, 2011
Toni
nov. 20, 2011
florinxt
nov. 20, 2011
Alina Ilioi
nov. 25, 2011
MaRio
nov. 20, 2011
Alina Ilioi
nov. 25, 2011
Brudar Maria
dec. 08, 2011
Alina Ilioi
dec. 09, 2011
articole bebelusi
ian. 29, 2012