Reviews

Cărţi care merită citite

       2

Cititul încununează omul. Îl duce într-o altă lume, pe tărâmuri necunoscute, cu personaje bine definite, pregătite pentru ca în câteva ore, în câteva file, să ne poarte într-o poveste cu totul şi cu totul aparte. Mai mult, după ce ne lasă din nou pe pământ, ne lasă mai bogaţi, adăugându-ne în traista culturii noastre câteva cuvinte. Aşadar, ne lasă o comoară. Ne transmit un vocabular ales, o imaginaţie peste limite şi o înţelegere a omului mult mai uşoară.

    Pentru că i-am promis unei cititoare că următorul meu articol va fi despre cărţile care merită citite, am să fac o scurtă listă şi am să încerc să mă limitez doar la câteva, deşi o să-mi fie deosebit de greu.

 1.   Dostoievski. Aici intră „Fraţii Karamazov”, „Idiotul”, şi  „Crimă şi pedeapsă”. M-am îndrăgostit de Dostoievski încă de pe băncile gimnaziului. Mi s-a spus că este un scriitor greu de citit, şi aceasta a fost doar provocarea de care am avut nevoie. Am început cu „Fraţii Karamazov” şi nu m-am putut opri doar la un roman. Îl recomand pe Dostoievski deoarece pe lângă talentul înnăscut de care a dat dovadă, a reuşit să pătrundă într-o carte lucruri din domeniul psihologiei, teologiei, societăţii… Dacă vrei să-ţi deschizi orizonturile, să înţelegi mai bine societatea, să rămâi pe gânduri pentru câteva clipe, alege unul din cele 3 romane.
 2. Gabriel Garcia Marquez- „Dragostea în vremea holerei”. Citită în două zile. Pentru cei care nu sunt atât de romantici, poate părea o carte fantezistă. Pentru pudici, o carte prea îndrăzneaţă. Pe visători îi poate alimenta. Pe nerăbdători îi poate provoca… când văd cât aşteaptă un bărbat după femeia pe care o iubeşte. Ea, Fermina, este o femeie cu picioarele pe pământ, cu un caracter puternic, inteligentă, devodată. El, Florentino, este profund îndrăgostit de Fermina şi timp de 50 de ani, aşteaptă să-i poată spune în sfârşit „te iubesc” fără nici o piedică. Pasiuni înăbuşite, dorinţe aprige, iubire care durează în timp, societate, viaţa de zi cu zi, lecţii… asta vei primi dacă citeşti cartea.
 3. Harriet Beecher Stowe- „Coliba unchiului Tom”. O carte pe care am citit-o în copilărie, nemaidorind să mănânc până când am terminat-o. Te ajută să înţelegi prin ce au trecut sclavii, să simţi cu ei, să empatizezi, să ţi se facă un nod în gât şi să-ţi doreşti să strigi „libertate şi dreptate pentru toţi”.
 4. Lev Tolstoi- „Anna Karenina” şi „Război şi pace”. Anna Karenina este o femeie puternică, sigură pe ea, pregătite să sacrifice totul pentru iubire. Din acest punct de vedere este o idealistă, conştientizând că nu ar reuşi să fie fericită niciodată fără iubire. Are o personalitate bine definită, este sociabilă şi prietenoasă, deschisă. Deşi a fost judecată, a reuşit să se facă ascultată şi să-şi explice punctul de vedere.
 5. Charles Dickens- „Marile speranţe” este cartea perfectă atunci când doreşti să urmăreşti evoluţia unui om. Pip, un băieţel orfan, este personajul prin care descoperim câte evenimente contribuie la maturizarea noastră, şi cum întâlnirea cu un om poate să ne schimbe viaţa pentru totdeauna.

 

Aceştia sunt doar câţiva din cei pe care ar trebui neapărat să-i citeşti. Emily Bronte, Jane Austen, Cioran, Şişkin, Charllote Bronte, şi mulţi alţii pot să-ţi schimbe viziunea asupra lumii, percepţia asupra lucrurilor şi modul de abordare a vieţii. Citeşte, citeşte pentru că cititul îţi schimbă viaţa. Te face să-ţi doreşti mai mult, dar nu din punct de vedere material, ci intelectual şi moral. Citeşte.

Citeste si:

Reviews / special pentru voi

Momentul în care mi-am luat zborul!

   Au fost câteva zile intense. Faptul că acum stau şi scriu dedicaţii pe prima pagină a cărţii pentru oameni dragi mie, în...

Reviews / Social

Frumuseţea Atipică a defilat în inimile noastre!

 Curajul în sine este un act al inimilor frumoase! Curajul de a te ridica şi de a continua să fii tu, chiar şi când societatea ...

12 Comments

 • avatar image

  Brehuescu Elena

  nov. 20, 2013

  Reply

  Multumesc!Multumesc!Multumesc!

 • avatar image

  Andrey

  dec. 30, 2013

  Reply

  Dan Brown unde este?

  • avatar image

   Alina

   dec. 31, 2013

   Reply

   Ce anume de la el ţi-a plăcut?

   • avatar image

    Andrey

    ian. 03, 2014

    Reply

    Cam tot ce a scris.Adica cele trei carti pe care am apucat sa le citesc pana acum.(Codul lui DaVinci,Ingeri si Demoni,Fortareata Digitala)

    • avatar image

     Mario

     ian. 09, 2014

     Reply

     Andrey, Dan Brown e periculos...cel putin cartea Codul lui Davinci, distorsioneaza ideea despre Isus Cristos, Fiul lui Dumnezeu, si scrie acol niste aberatii despre Domnul Isus, care este o insulta la adresa Lui, cum ar fi de ex ca ar fi fost iubitul Mariei Magdalena, asta e doar un exemplu....atentie mare la ce carti cititi, si ce autori preferati!! nu tot ce zboara se si manaca neaparat...nu fiti ca si pelicanii care inghit tot ce li se dau...

     • avatar image

      Aiym

      ian. 15, 2014

      E o carte foarte reusita! Tipul ala e genial, nu e periculos, E ceva diferit fata de tot ce ne baga pe gat societatea.

    • avatar image

     Iulia

     ian. 25, 2014

     Reply

     Nu este periculos, fiecare este liber sa isi formeze propria opinie, daca consideri ca sunt aberatii lucrurile din carte este parerea ta si atat, dar asta nu inseamna ca cineva nu il poate considera genial, deci catalogarea sa ca fiind periculos nu mi se pare cea mai potrivita :)

 • avatar image

  Ion Ion

  feb. 03, 2014

  Reply

  carti scrise de C.S. Lewis, J. R. R. Tolkien.....ce parere ai?

  • avatar image

   Alina

   feb. 03, 2014

   Reply

   Pe Lewis l-am citit, pe Tolkien nu. Mi-a plăcut mult C.S.Lewis :)

 • avatar image

  Marin

  iul. 12, 2014

  Reply

  Buna! Nu cred ca ar putea cineva sa epuizeze vreodata o rubrica in care sa se afle cărți ce merită citite :) Eu aș invita pe toți să citească scrierile crestine ale lui Tolstoi, incepand cu Invierea si nu numai. A fost excomunicat de Biserica Ortodoxa Rusa, insa l-a inspirat peste decenii pe Gandhi :)

 • avatar image

  Te întrebi cine sut

  iul. 28, 2015

  Reply

  Sa ucizi o pasare cantatoare - Harper Lee În livada, randunicile - Peter Hobbs Harfa de iarba- Truman Capote Portretul lui Dorian Grey - Oscar Wilde La raul Piedra am șezut și am plans-Paulo Coelho Dacă ai rămas in pana de idei :))

 • avatar image

  Andreea Chiuaru

  aug. 23, 2015

  Reply

  Dintre toți enumerați cei enumerați Tolstoi nu mi-a plăcut. M-am oprit după Anna Karenina. Nu-mi place felul în care scrie, mi se pare că se lungește prea mult cu detalii inutile. Dintre românii noștri eu sunt îndrăgositită de Cella Serghi, Mihail Drumeș și Mircea Eliade. De asemenea, "Lorelei" e una dintre cărţile dragi bine. Dintre clasicii străni şi mie-mi place Dostoievski, dar am iubit și cărţile surorile Bronte şi "Pe aripile vântului". Şi Marquez îmi place mult. Dintre contemporani, i-am descoperit anul acesta pe Murakami și Zafon și îi recomand. Tot anul acesta am dat peste George Orwell și Oscar Wilde.Și probabil că ar mai fi mulți care mi-s dragi, dar ei îmi vin în minte. Și, cum era s-o uit pe Anais Nin? E scriitoarea mea preferată din toate timpurile. :)

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.