Cititul încununează omul. Îl duce într-o altă lume, pe tărâmuri necunoscute, cu personaje bine definite, pregătite pentru ca în câteva ore, în câteva file, să ne poarte într-o poveste cu totul şi cu totul aparte. Mai mult, după ce ne lasă din nou pe pământ, ne lasă mai bogaţi, adăugându-ne în traista culturii noastre câteva cuvinte. Aşadar, ne lasă o comoară. Ne transmit un vocabular ales, o imaginaţie peste limite şi o înţelegere a omului mult mai uşoară.
Pentru că i-am promis unei cititoare că următorul meu articol va fi despre cărţile care merită citite, am să fac o scurtă listă şi am să încerc să mă limitez doar la câteva, deşi o să-mi fie deosebit de greu.
- Dostoievski. Aici intră „Fraţii Karamazov”, „Idiotul”, şi „Crimă şi pedeapsă”. M-am îndrăgostit de Dostoievski încă de pe băncile gimnaziului. Mi s-a spus că este un scriitor greu de citit, şi aceasta a fost doar provocarea de care am avut nevoie. Am început cu „Fraţii Karamazov” şi nu m-am putut opri doar la un roman. Îl recomand pe Dostoievski deoarece pe lângă talentul înnăscut de care a dat dovadă, a reuşit să pătrundă într-o carte lucruri din domeniul psihologiei, teologiei, societăţii… Dacă vrei să-ţi deschizi orizonturile, să înţelegi mai bine societatea, să rămâi pe gânduri pentru câteva clipe, alege unul din cele 3 romane.
- Gabriel Garcia Marquez- „Dragostea în vremea holerei”. Citită în două zile. Pentru cei care nu sunt atât de romantici, poate părea o carte fantezistă. Pentru pudici, o carte prea îndrăzneaţă. Pe visători îi poate alimenta. Pe nerăbdători îi poate provoca… când văd cât aşteaptă un bărbat după femeia pe care o iubeşte. Ea, Fermina, este o femeie cu picioarele pe pământ, cu un caracter puternic, inteligentă, devodată. El, Florentino, este profund îndrăgostit de Fermina şi timp de 50 de ani, aşteaptă să-i poată spune în sfârşit „te iubesc” fără nici o piedică. Pasiuni înăbuşite, dorinţe aprige, iubire care durează în timp, societate, viaţa de zi cu zi, lecţii… asta vei primi dacă citeşti cartea.
- Harriet Beecher Stowe- „Coliba unchiului Tom”. O carte pe care am citit-o în copilărie, nemaidorind să mănânc până când am terminat-o. Te ajută să înţelegi prin ce au trecut sclavii, să simţi cu ei, să empatizezi, să ţi se facă un nod în gât şi să-ţi doreşti să strigi „libertate şi dreptate pentru toţi”.
- Lev Tolstoi- „Anna Karenina” şi „Război şi pace”. Anna Karenina este o femeie puternică, sigură pe ea, pregătite să sacrifice totul pentru iubire. Din acest punct de vedere este o idealistă, conştientizând că nu ar reuşi să fie fericită niciodată fără iubire. Are o personalitate bine definită, este sociabilă şi prietenoasă, deschisă. Deşi a fost judecată, a reuşit să se facă ascultată şi să-şi explice punctul de vedere.
- Charles Dickens- „Marile speranţe” este cartea perfectă atunci când doreşti să urmăreşti evoluţia unui om. Pip, un băieţel orfan, este personajul prin care descoperim câte evenimente contribuie la maturizarea noastră, şi cum întâlnirea cu un om poate să ne schimbe viaţa pentru totdeauna.
Aceştia sunt doar câţiva din cei pe care ar trebui neapărat să-i citeşti. Emily Bronte, Jane Austen, Cioran, Şişkin, Charllote Bronte, şi mulţi alţii pot să-ţi schimbe viziunea asupra lumii, percepţia asupra lucrurilor şi modul de abordare a vieţii. Citeşte, citeşte pentru că cititul îţi schimbă viaţa. Te face să-ţi doreşti mai mult, dar nu din punct de vedere material, ci intelectual şi moral. Citeşte.
12 Comments
Brehuescu Elena
nov. 20, 2013
Andrey
dec. 30, 2013
Alina
dec. 31, 2013
Andrey
ian. 03, 2014
Mario
ian. 09, 2014
Aiym
ian. 15, 2014
Iulia
ian. 25, 2014
Ion Ion
feb. 03, 2014
Alina
feb. 03, 2014
Marin
iul. 12, 2014
Te întrebi cine sut
iul. 28, 2015
Andreea Chiuaru
aug. 23, 2015