Diverse

Câteva cuvinte pe ultima sută de metri

Vizite: 10640

La sfârşit de orice lucru se face o retrospectivă… se numără lucrurile bune, dar se trec în revistă şi cele rele. Apoi, după ce se analizează situaţia, se trage linie. E ultima zi din anul 2012. La noapte trebuie să tragem şi noi linie. La noapte, după ora 00:00 avem ocazia să ne resetăm ceasurile, să luăm un caiet nou şi să începem altă filă. Curată. Să nu înţelegem greşit. Nu o luăm de la zero. Nu avem cum, nu ne naştem din nou. În schimb, avem posibilitatea de a începe un nou capitol din romanul pe care îl scriem.

     Cei care ne-am scris liste cu dorinţe şi propuneri pentru Noul An, le-am scos de la naftalină şi am căutat să vedem câte sunt concretizate. „Cam puţine” am spune unii. „Sunt mulţumit totuşi” spun alţii. Prin faţa ochilor noştri trec momentele cele mai importante pe care le-am trăit în acest an. Am trăit o iubire, am pierdut o persoană, am regăsit pe cineva, ne-am angajat altundeva, am schimbat un loc de muncă, am făcut un copil, am vizitat o ţară, am atins un ţel. În 12 luni au avut timp să se adune. Majoritatea devenim nostalgici. Parcă nu e totul aşa cum ne-am imaginat. Parcă am fi putut face mai mult. Poate că dacă am fi luat alte decizii. Poate că dacă am fi fost diferiţi… Ironic cum pe ultima sută de metri ni se deschid ochii, cum vedem viaţa exact aşa cum este ea şi cum măcar pentru câteva momente ne dăm seama de lucrurile care sunt cu adevărat importante. Atunci punem mâna pe telefon, contactăm persoanele pe care nu le-am căutat de mult, dăm mesaje de iertare şi facem pace. Nu vrem să trecem într-un an nou fără să avem treburile rezolvate. Toţi scriem despre ce a fost, până şi eu. Nu ne putem abţine să nu facem bilanţul. Şi e bine…nu e rău să căutăm în arhivă şi să vedem ce conţine aceasta.

Suntem tentaţi să spunem lucruri bune şi să facem promisiuni. Mergem şi îi îmbrăţişăm pe cei pe care nu i-am îmbrăţişa în mod normal, le zâmbim celor cărora le-am arătat pumnul întregul an şi le spunem o vorbă bună persoanelor care nici măcar nu am ştiut că au existat până acum. Deodată ne amintim că relaţiile sunt mai importante decât câştigul financiar. Deodată, valorile noastre sunt potrivite. Deodată…

   Pentru mine anul 2012 a fost unul din cei mai plini ani. Am câştigat multe, dar am pierdut la fel de multe. Pe plan profesional am fost în ascensiune, pe alte planuri am fost restanţieră. Am avut de luat printre cele mai grele decizii, iar pe unele le-am amânat. Poate că a fost anul în care m-am simţit mai singură ca niciodată, deşi am avut în jurul meu mai multe persoane decât în ceilalţi ani. Anul acesta a fost şi o luptă spirituală pentru mine… uneori am simţit că mă ţin de Dumnezeu cu toată forţa, iar alteori că dacă dau drumul doar la un deget, m-am dus. Am învăţat că munca multă dă rezultate. Nu pe loc, dar dă. Şi am mai învăţat şi că în relaţiile mele cu oamenii e greu doar atunci când lupt pentru ele. Când aleg să nu lupt e uşor pentru că încetul cu încetul dispar în ceaţă. Iar cel mai important lucru pe care l-am învăţat este acela de a accepta că sunt vulnerabilă şi de a-mi recunoaşte slăbiciunile, fără să le mai ascund într-un colţ al inimii.

    Au existat momente când m-am dezamăgit, când v-am dezamăgit. În acele momente am fost tentată să renunţ şi să plec. Am ales să stau. Au fost clipe în care am spus ceva, apoi m-am trezit că fac altceva. Mi-a fost ruşine de mine, de voi. Şi atunci am vrut să mă ascund, dar am ales să stau la vedere ca să-mi primesc lecţia cum se cuvine. Au fost ore, zile, săptămâni în care L-am căutat pe Dumnezeu şi uneori simţeam că nu mai găsesc nimic. Nu mi-am încetat căutarea. Am descoperit cu timpul că El se descoperă oamenilor exact atunci când aceştia au nevoie, nu când cred ei că ar trebui.

    Nu vă fac urări pentru noul an care vine, ci vă pun o întrebare. „Cine sunteţi voi cu adevărat şi ce doriţi să fiţi?”. Luaţi-vă timp pentru a răspunde la ea. Nu vă grăbiţi. Măcar acum meditaţi la voi, la ce aţi devenit şi la ce ar trebui si fiţi. Răscoliţi-vă inima. Cercetaţi-o. Apoi răspundeţi.

Citeste si:

ascuns in suflet / Diverse

Te iubesc

Te iubesc Te iubesc nu pentru că și tu mă iubești, ci pentru că așa simte inima mea.  Te iubesc nu pentru ceea ce...

Diverse

Viața la 2 ani

M-am trezit dimineață. Am deschis ochii și... am dat nas în nas cu băiețelul meu. ”Gata nani” îmi spune zâmbind senin....

10 Comments

 • avatar image

  OvidiusMD

  dec. 31, 2012

  Reply

  Felicitări pentru articol! Unul din puținele articole ”retrospective” din blogosferă din care ai ce învăța! Și eu am încercat ceva, dar nu mânuiesc cuvintele chiar așa de bine....

  • avatar image

   Alina

   ian. 03, 2013

   Reply

   Mă bucur mult că aşa crezi. Mă simt onorată:)

 • avatar image

  Adrian

  dec. 31, 2012

  Reply

  Iti multumesc,fata draga,pentru scrierile tale care mi-au indulcit viata anul acesta. Te astept in continuare... Felicitari ! Te imbratisez si te pup ! An nou fericit!

  • avatar image

   Alina

   ian. 03, 2013

   Reply

   :*

 • avatar image

  fj13

  dec. 31, 2012

  Reply

  Mi-o răşcolesc de ceva vreme şi... sigur am sa fac niste schimbari,in anul care vine. In schimb iti fac o urare: sa ai in jur, persoane sincere si calde, sa fii sanatoasa si sa fie un an, 2013, pe care-l poti duce. La multi ani! Multumesc, pentru toate gandurile ascunse.

  • avatar image

   Alina

   ian. 03, 2013

   Reply

   Mulţumesc frumos şi eu. La mulţi ani şi multă căldură sufletească!

 • avatar image

  Adrian

  ian. 01, 2013

  Reply

  Vreau sa fiu, si sunt, UN OM LIBER, fara povara cuiva, numeasca-se el si dumnezeu ! Nu te ascunde sub "mana Lui", mai vezi ca poti si fara el,CU NOI, CEI DIN JURUL TAU...

  • avatar image

   Alina

   ian. 03, 2013

   Reply

   Fără Dumnezeu nu poţi Adrian...:)

 • Câteva cuvinte pe ultima sută de metri « Presa Locala

  ian. 01, 2013

  Reply

  [...] sursă: Alina Ilioi window.fbAsyncInit = function() { FB.init({appId: "", status: true, cookie: true, xfbml: true}); }; (function() { var e = document.createElement("script"); e.async = true; e.src = document.location.protocol + "//connect.facebook.net/en_US/all.js"; document.getElementById("fb-root").appendChild(e); }()); [...]

 • avatar image

  Estera

  ian. 03, 2013

  Reply

  hmm. Ma regasesc mult de tot in ceea ce scrii... E o adevarata bucurie sa vezi ca si alti oameni simt ca tine and you're not an alone weirdo on this planet :D Ca cititoare, iti multumesc pentru timpul pe care ti-l iei pentru a iti pune sufletul pe tava si pentru angajamentul pe care ti l-ai luat de a fi sincera in randurile tale. Apreciez asta la tine. :) Fii binecuvantata si sa ai un an nou fericit! Keep up the good work. :)

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.