special pentru voi

Ce înseamnă de fapt să fii femeie? (exerciţiu de sinceritate)

     7304_brcg  Astăzi nu am să-ţi vorbesc de frumuseţe, de modă, şi nici măcar de stil. Nu am să-ţi spun cum să te îmbraci, cum să te machiezi sau cât de sănătoasă este o anumită mâncare. Astăzi am să-ţi vorbesc despre ce înseamnă să fii femeie. Şi nu, nu am să-ţi vorbesc din „pantofii” unei femei adevărate, pentru că mai am încă un drum lung de parcurs până acolo. Am să-ţi vorbesc din unghiul unei fete care a deschis ochii larg şi a observat. A observat că a fi femeie e mai mult decât a avea sâni, a da naştere copiilor şi a fi, mai mult sau mai puţin, sensibilă. Nu vreau să-ţi vorbesc nici măcar de acea feminitate aparte pe care ar trebui să o aibă fiecare dintre noi. Şi nici măcar nu scriu doar pentru femei, ci şi pentru voi, bărbaţilor.

    Astăzi am să încerc să trec puţin dincolo de aparenţe. Am să mă duc în trecut, cu mulţi ani în urmă, în perioada mea de adolescentă, când am descoperit pentru prima oară că a fi cât mai „dezvoltată” înseamnă a fi cât mai curtată. Sau cel puţin aşa mi-au dat de înţeles acele fete cu şosete şi bureţi prin sutien, şi acei băieţi abia răsăriţi, plini de hormoni. În acele momente am privit spre mine şi am înţeles că eram doar o copilă, că aveam 13 ani şi că după normele societăţii, ar fi trebuit deja să arăt ca una de 18. Mulţi ani am fost măcinată de ideea că poate nu sunt îndeajuns de „dezvoltată”, că din această cauză nu mă va iubi nici un băiat şi că voi muri singură. Mulţi ani, până când mi-a venit mintea la loc. Şi în acea perioadă a adolescenţei mele, am înţeles de la fete un lucru: comportă-te cât mai cu „vino-ncoace”. Asta îmi spuneau revistele „Cool Girl” pe care le citeam atunci şi le ţineam la loc de onoare, neratând nici o ediţie de-a lor. Asta îmi spuneau şi reclamele pe care le vedeam la televizor, iar implicit, acesta era subiectul „tabu” pe care-l discutau în pauză majoritatea fetelor. Tot atunci am descoperit şi mirajul tocurilor, pe care care le purtam din când în când, atunci când vroiam să par cât mai „femeie”. E drept, uneori mă clătinam, dar cu timpul am învăţat să merg pe ele mai bine decât pe pantofii cu talpă plată.

   Şi iată-mă, crescând într-o societate în care din toate părţile eram bombardată cu ideea de ce înseamnă să fii femeie. Am crescut cu acele reviste în care apăreau fete plasticate, false şi mult prea fardate, care transmiteau mesajul că „dacă nu eşti ca mine, nu eşti femeie”. Să nu mai vorbesc de filmele pentru adolescenţi, în care, din două filme, în unul măcar o dată fugea adolescentul de acasă, ca să se „redescopere”, în care se transmitea mesajul de fată populară şi fără scrupule, urcată pe 10 cm de tocuri şi un kilogram de fard pe faţă (Mean Girls, She’s the Man, What a Girl Wants)  Într-adevăr, frumoasă influenţă domnilor regizori, ne-aţi oferit filme educative exact în perioada în care noi ne formăm ca şi oameni.

     Uite aşa am ajuns la anii în care am înflorit, în care caracterul mi se definea, cu alte cuvinte, în perioada liceului. Acolo informaţia despre femeie a venit din toate părţile, mai multă ca niciodată. Aveam alte reviste pentru „femei”, alte filme pentru liceeni şi alte „exemple” la televizor. Pe lângă manechinele din prezentările de modă, puteam să vedem aproape pe fiecare panou, cum o „femeie” se bucură de un anumit produs, şi e fericită. Pe lângă toate acestea, mai primeam şi sfaturi de la oameni mai experimentaţi, profesorii, care ne recomandau călduros să ne căsătorim ca să avem un bărbat care să ne întreţină. Iată-ne ajunşi în perioada în care societatea mi-a spus că a fi femeie înseamnă a primi cât mai multă atenţie, cadouri şi declaraţii de dragoste. Asta însemna să fii femeie frumoasă. Asta, şi un aranjat excesiv (atenţie, nu a sufletului!) a trupului. Toate aceste ideologii puerile, şi totuşi periculoase, au fost confirmate într-un mod sau altul, de băieţii liceeni, care probabil erau la fel de bulversaţi ca şi noi, în privinţa conceptului de femeie.

    Adunând toate cele de mai sus, iată-mă privindu-mă în oglindă, la o vârstă destul de fragedă, şi întrebându-mă dacă a fi femeie înseamnă toate acestea. Slavă Domnului că după întrebarea mea, cu o sete de cunoaştere, am deschis cărţile potrivite şi le-am citit, am privit ca modele femeile adecvate (mama mea, surorile mele) şi am hotărât să sparg tiparele. M-am decis atunci că a fi femeie nu ţine de fapt de vârstă, de statutul marital sau de cât de dezvoltată eşti. Nici măcar nu contează aşa mult cât de curtată eşti sau nu, şi nici câţi centimetri au tocurile tale sau cât de scurtă ţi-e fusta. Toate acestea sunt detalii. Detalii care pot fi adăugate la titlul tău de femeie, dar în nici un caz nu pot fi titlul însuşi. Mi-am spus atunci, şi-mi repet şi astăzi, că o femeie trebuie ca în primul rând să ştie cine este ea cu adevărat, nu cine îi spun revistele, filmele, prietenii, reclamele că e. Nu. Şi mai presus de toate, femeie este aceea care prin stilul, clasa şi eleganţa ei reuşeşte să înfrumuseţeze măcar puţin lumea.  O femeie nu înseamnă un trup dezgolit, ci un suflet dezgolit. Înseamnă ca bărbatul pe care-l iubeşti, să spună că „binecuvântată eşti tu dintre femei”. Asta am înţeles în căutarea mea. E trist doar că unele dintre voi, doamnelor, aţi rămas încă la statutul de adolescentă în căutarea identităţii, atunci când hainele, băieţii şi tiparul de „pisi”, vă defineau.

Citeste si:

special pentru voi

Prin ce te mai deosebești TU de RESTUL?

Săptămâna trecută am fost rugată de un cont creștin de pe Instagram să mă filmez 2-3 minute timp în care să transmit câ...

special pentru voi

De zeci de ori femeie

”Nu mi-ar plăcea să fiu femeie”, îmi aduc aminte de spusele unui verișor de-al meu. ”Păi ce viață aveți voi mă, câ...

32 Comments

 • avatar image

  Loredana

  apr. 17, 2013

  Reply

  Sper sa citeasca mai multi articolul acesta.

  • avatar image

   Alina

   apr. 17, 2013

   Reply

   Şi eu, din toată inima:)

 • avatar image

  Sonia

  apr. 17, 2013

  Reply

  Să fii femeie însemnă să fii... bărbată (termenul nu are aici nicio legătură cu sexul masculin). Să arunci corsetul cu care vor să te îmbrace alții. Să vrei să reușești. Nu știu... poate o carieră de succes, o mamă minunată, o iubită fantastică, o bucătăreasă perfectă, o confidentă discretă, o prietenă de nădejde... Poate puțin din fiecare... Cred cu tărie că nu trebuie să le bifezi pe toate ca să demonstrezi că ești o femeie adevărată. Trebuie să-ți găsești doar drumul pe care poți fi tu cea adevărată.

  • avatar image

   Alina

   apr. 17, 2013

   Reply

   "Să arunci corsetul cu care vor să te îmbrace alții" extraordinară propoziţia. Mulţumesc pentru ea:)

 • avatar image

  un A mic

  apr. 17, 2013

  Reply

  a fi femeie inseamna...sa fi femeie asa cum a fost creata de la inceput (si ATENTIE,cu toata ca sunt barbat, nu ma refer la "a fi la cratita").Din cate se pare majoritatea femeilor(dupa cum zicea si cineva...)sunt supuse(ca asa va e in natura voastra)...chiar prea supuse...dar fata de cine? de patronii la care lucreaza,de profesorii care le predau dar de cine ar trebui nu sunt deloc.Tocmai de aceea se duce politica asta de a aduce cat mai multe femei in cariera politica,justitie,invatamant,conducere,etc; pentru ca femeia are impresia ca ea conduce dar oricum asculta de un barbat mai mare in rang decat ea si in plus o femeie mai usor o inlaturi daca nu o mai vrei la conducere decat pe un barbat. Si cat despre partea infrumusetii,aranjarii(CU GUST) aici de am vedea asa cum a fost lasat de la inceput iar ar fi perfect. NU fata trebuie sa umble dupa imfrumusetari si alte cele ci femeia casatorita ca sa placa barbatului ei si tot asa barbatul ca sa placa sotiei lui. Dapai cele mai multe si CEI mai multi se aranjeaza/macheaza/etc/etc pana la casatorie si dupaia uita ca cica e luata deja sau se aranjeaza pentru patronul de la lucru sau pentru alte persoane cu care intra in contact si nu pentru barbat..si ne mai miram de atatea divorturi,fete chiar frumoase dar care nu isi gasesc locul in lume ,baieti care se uita doar ca sa arate bine fata respectiva si restul nu prea mai conteaza,fete care se uita la aia ce sunt pe motor si gelul in vant si cu muschii la vedere(nu zic ca si eu mai umblu cu motorul dar din alte motive si in plus imi place sa filosofez:)) )...si asa mai departe. Pe total (din puctul de vedere al unui BARBAT) eu cred ca femeia (dar si barbatul in felul lui) trebuie sa stie sa se aranjeze dar CU GUST (adica fara kilogramele de machiaj..fara decolteuri pana la buric...fara muschi la vedere umflati cu tot felul de pastile/prafuri (la baieti ma refer!)) . In plus sunt PENTRU a face o cariera(atat femeia cat si barbatul) deoarece e foarte greu in ziua de azi de a sta doar acasa chiar ca si femeie.Si cel mai mult si mai mult sunt pentru a fi moderat in toate . Multe ar mai fi de zis dar mai lasam si pe altii. Toate bune, Un A mic:) (nu cred ca e important sau necesar numele)

  • avatar image

   Alina

   apr. 17, 2013

   Reply

   Bune argumente, scrise cu logică. Îmi place spre final că ai accentuat faptul că e greu să stai doar acasă şi că e bine uneori să faci carieră:)

 • avatar image

  Alex

  apr. 17, 2013

  Reply

  Excelent articol, cat mai multe femei vor intelege asta, cu atat mai bine. Cu o femeie adevarata si un barbat va fi un barbat adevarat. Si va fi armonie. Iti multumesc Alina pentru subiectul atins.

  • avatar image

   Alina

   apr. 17, 2013

   Reply

   Mulţumesc foarte frumos:)

 • avatar image

  Ionut

  apr. 17, 2013

  Reply

  Atat de frumos ai vorbit! Tare mult mi-as dori ca acest articol sa fie vazut de cat mai multa lume. poate ca unii mai au inca posibilitatea sa isi schimbe conceptiile, sper...

  • avatar image

   Alina

   apr. 17, 2013

   Reply

   Doamne-ajută:)

 • avatar image

  Cristi

  apr. 17, 2013

  Reply

  Ptr inceput..nu stiu daca barbatii au voie la comentarii aici...de vor fi sterse sau pastrate ramine de vazut..dar...ptr ca se mentioneaza si despre noi..barbatii..as remarca faptul ca..acest articol incepe cu o promisiune ce e incalcata pe la mijlocul lui iar catre incheiere...se rezuma la o remarca trista si oarecum jignitoare facuta ..culmea tot la adresa genului caruia ii este dedicat acest articol. Pai???..cum???...nu se vrea a mentiona frumusetea..dar..in adolescenta se descopera ca a fi cit mai dezvoltata insemna a fi curtata..fara a fi frumoasa??..intreb eu...pai pune tu o fata bine dezvoltata si cum vrei tu sa treaca prin fata unor barbati si cind e fluierata ea sa intoarca capul..si...ce sa vezi..surpriza...semana la fata cu....cine vrei tu..numai cu cine s-ar fi asteptat barbatii aia nu...deci???..din nou..nu vorbim de moda..de cum sa ne imbracam..dar..nu putem uita mirajul tocurilor...eh???..dar fata fiind...exista un unghi,din care se vedea ce inseamna sa fii femeie...???...misterios unghi...cit despre saracii regizori de filme sunt de departe raspunzatori de educatia adolescentilor..pina la ei existind multi altii..incepind cu parintii..scoala etc...poti tu sa opresti o pasarica sa zboare pe deasupra capului tau???..dar sa-si faca cuib in capul tau..ce crezi?..o poti opri??..ehe...si bineinteles mult mai multe ar fi de mentionat dar..asta ar insemna sa depasesc insusi articolul cu pricina si desi nu am avut nici cea mai mica intentie de ofensa...intr-adevar..mi-ar place sa pot spune..binecuvintata esti tu.."intre"...femei in intelepciunea ta...si..nu uitati...desi barbatii seamana intre ei..nu toti sunt la fel...se cauta si fete inteligente(nu ptr scopuri personale)nu numai dezvoltate...deasemeni..barbatii vor continua sa va minta spunindu-va ceea ce vreti voi sa auziti..ca sunteti frumoase..atit timp cit voi ..femeile..ii veti minti cu..."tuningul" vostru de infrumusetare..crezind ca asta vor barbatii sa vada...succes..

  • avatar image

   Alina

   apr. 17, 2013

   Reply

   Nu prea ai înţeles nimic din articol...:)

   • avatar image

    Loredana

    apr. 18, 2013

    Reply

    Eu nu prea am inteles nimic din comentariul cu pricina, cred ca m-am pierdut prin multitudinea de puncte. Ok, aruncati cu ce stiti ;)

 • avatar image

  Mihai

  apr. 18, 2013

  Reply

  O,da ! Tu ai deschis ochii,Alina,dar mulți bărbați ar trebui să îi închidă ca să înțeleagă că 'femeie' nu e doar ce izbește privirea...

  • avatar image

   Alina

   apr. 18, 2013

   Reply

   Să sperăm că îi vor închide, spre binele lor:)

 • avatar image

  Pirlea Ionut Razvan

  apr. 18, 2013

  Reply

  Cred ca dincolo de frumusetea exterioara, o femeie trebuie sa exploreze frumusetea interioara. Cu forta nativa, venind de generatii, femeile cauta tot timpul sa-si exprime sensibilitatea, atat prin cuvinte, gesturi sau fapte, cat si prin felul lor de a fi prezente in viata de zi cu zi. Ca barbat, recunosc ca initial privesc trupul, apoi incet urc si ma fixez asupra ochilor. Si, daca "ma vrajesc" si ma pierd in ei, asta bineinteles, pana apar cuvintele si relatia dintre noi, pardon, comunicarea se deschide, ei bine aici cred ca apare marea incercare. Multi barbati asteapta ca femeie sa fie sensibila, neajutorata si sa ceara mereu sfaturi, sa vina mereu spre el spunandu-i: "esti barbat, i-a decizii"... Atunci cand din spatele unor ochii de culoarea infinitului apar idei, valori, credinte, intr-un cuvant personalitate, barbatii tind sa-si rupa privirea de unde era fixata si sa o coboare brusc spre zonele mai "materiale" ale trupului feminin. Sa ne iertati, dar uneori nu putem asocia inteligenta cu frumusetea, sensibilitatea cu fermitatea deciziilor sau, de ce nu, succesul profesional cu partea feminina a speciei umane.

 • avatar image

  Adi

  apr. 18, 2013

  Reply

  Din pacate traim intr-o lume in care aspectul fizic conteaza mult mai mult decat ceea ce sti sa faci. Asta e valabil atat pentru femei cat si pentru noi barbatii. Caracterul ne este de multe ori influentat de ce vedem in jur, de la filme la muzica, de la prieteni la familie, daca nu cazi in aceasta capcana, daca iesi din tipar, esti aratat cu degetul. Daca te plimbi pe strada si zambesti unei persoane, indiferent de sex, se uita la tine ca si la un ciudat, in schimb daca ai fluiera, ai vorbi vulgar sau agresiv...ei bine nu ar fi nimic iesit din comun...e ceva obisnuit. Traim intr-o lume tot mai ciudata....

  • avatar image

   Loredana

   apr. 18, 2013

   Reply

   Si totusi lumea e alcatuita din indivizi, fiecare, avand un sistem de valori si principii, mai mult sau mai putin acceptate de o majoritate de alti indivizi. Desi cred ca e imposibil ca sa nu iei macar o data prea mult in seama la parerea majoritatii, se poate sa nu o faci mereu: tu ca om faci alegerea! Poate 9 din 10 persoane carora le zambesc politicos ma vor considera ciudata, dar eu ma simt vesela si fericita, iar multumirea e un lux la indemana oricui. Ciudatenia asta e ucisa de atitudinea fiecaruia, de a fi asa cum ar vrea sa fie, cum ar trebui sa fie!

 • avatar image

  Vasile

  apr. 19, 2013

  Reply

  Imagineaza-ti ca te afli pe un drum necunoscut iar la un moment dat intalnesti zece indicatoare, orientate in toate directiile, pe fiecare fiind scrisa denumirea destinatiei tale. Te vei simti binecuvantat sau confuz? Dar ce putem spune despre o fata atunci cand in jurul ei incep sa roiasca zeci de baieti? Toti ii promit fericirea, dar inima ei nu a fost creata decat pentru unul singur. O fata inteleapta nu va cauta sa magnetizeze cat mai multe priviri, ci sa le indeparteze cu tact pe cele care nu merita atentia ei. Multumim Alina pentru acest articol deosebit.

 • avatar image

  Gabriela

  apr. 21, 2013

  Reply

  Alina, scrii atat de frumos si transmiti atat de multe lucruri prin acest frumos articol. Mai tot timpul citesc tot cea ce postezi, ma face sa vad lumea in care traim dintr-un alt unghi! Ma face sa o vad diferita dar in acelasi timp deosebita. Felicitari, si sper sa continui sa postezi altfel de articole. Domnul sa te binecuvanteze!

 • Noi propunem, voi citiţi…dacă doriţi (9) | Aradul Evanghelic

  apr. 24, 2013

  Reply

  [...] Alina Ilioi titrează: Ce înseamnă de fapt să fii femeie? (exerciţiu de sinceritate). [...]

 • avatar image

  Adriana

  apr. 25, 2013

  Reply

  Articolul acesta relateaza mai mult frustrarile tale cu privire la statutul de femeie, si foarte putin ceea ce ai vrut de fapt sa spui prin titlu. Abordarea a fost una seculara. Nu stiu cate femei mai sunt gata sa fie o Tabita cu maini harnice in slujba celorlalti, sau o Marie, mereu la picioarele lui Isus in societatea de azi.

  • avatar image

   Alina

   apr. 25, 2013

   Reply

   În acest caz, sper ca tu să fii exemplul potrivit.

 • avatar image

  Alle

  apr. 30, 2013

  Reply

  putem cere sfaturi?

  • avatar image

   Alina

   apr. 30, 2013

   Reply

   Desigur. Dacă le pot şi oferi, atunci cu toată plăcerea:)

 • avatar image

  Constantin

  aug. 25, 2013

  Reply

  Virtutea nu are clopotei ca sa zangane, nici nu e colorata ca sa-ti atraga atentia. Si tocmai de aceea ma bucur cand ideile de valoare sunt puse sa circule. Doar, doar ne vom lovi de ele si ne vor atrage prin puterea care o au asupra sufletului. Caci numai cei buni vor putea fi fericiti. Putere multa iti doresc Alina in a inmulti binele!

 • avatar image

  Elena Sava

  dec. 11, 2013

  Reply

  Minunat... Si spun asta in etapa de "culegere a roadelor" , in primul an de pensie!

 • avatar image

  avc

  apr. 08, 2014

  Reply

  vorba ceea: cand a vazuto adam pe eva a exclamat: WOWman....si de aici women. mesajel acesta aduce inca o nota de umanitate persoanei de gen fminin.:)

 • avatar image

  Marius Drujiţ

  mai 27, 2015

  Reply

  "O femeie nu înseamnă un trup dezgolit, ci un suflet dezgolit" Una dintre cele mai importante propozitii pe care le-am citit. Mulțumesc! Permite-mi te rog sa iti folosesc ideea in contextele in care aceasta propozitie poate face lumina. Ultima permisiune de acest gen primita a fost de la cel care scria: "pune suflet, nu la suflet!" Abia ti-am descoperit blogul. Simt ce scrii, nu citesc. Gânduri calde! :)

  • avatar image

   Alina

   mai 30, 2015

   Reply

   Bun găsit, Marius! Sper să nu fii doar prin trecere, pentru că noi te mai primim pe la noi :) Mă bucur că te simţi inspirat de cele citite. Cu mare drag!

 • avatar image

  Adina

  aug. 11, 2015

  Reply

  A fi femeie" nu vine in tandem cu sinonim de manechin de gen feminin din reclame tv ce au calitati fizice ideal fotogenice.:)) Nu stiu cine ar da definitia femeii in sensul acesta vreodata. A fi femeie" motamo inseamna ca te ai nascut pentru a procrea; opusul barbatului. Completarea barbatului in genere, as adauga. Ca devii femeie "pisi" pe parcurs sau casnica grasuta sau ca aduni frustrari caci n ai chip telegenic cum vezi tu pe panouri..nu ti schimba statutul..feminin in vreo masculinitate aparte sau in vreun neutru neinteresant, zic.;)) E bine sa citim una alta, sa ne aprofundam si sa trecem de prag de superficialitate invatand lucruri si punand accent pe dezvoltare spirituala si nu pe cumparat pantofi in trend sezonier. Dar astfel si "a fi barbat" are conotatie asemanatoare cu "a fi femeie". In aceeasi ordine de idei, per ansamblu. Sau ma nsel? Suntem deci, oameni misto cu totii indiferent de gen daca ne dorim pentru noi evolutie si nu involutie sau necunoasteri la modul general. A fi femeie" inseamna in primul rand a da viata" a suferi pentru viata, a trai apoi pentru viata, a te hrani afectiv cu viata. A iubi viata mai mult decat te iubesti pe tine, caci din tine s-a nascut. Educi apoi, daca ai fost crescuta educat, proprii copii in acelasi spirit evolutiv de trairi profunde si nu confuze despre superficialul vietii. Indiferent de gen. Il inveti ca i misto si bine pentru el sa fie om cu suflet cald si bun si intelegator si binevoitor si invatat. Femeie fiind tu, in completarea barbatului compatibil ce ti formeaza relatia de cuplu in parteneriat stabilsi echilibrat afectiv, nu doar in partrneriat semnat la primarie only. A fi femeie" cred ca asta inseamna daca as incerca vreo definitie. Inseamna a fi om" si atat. Si nu consumator de oameni traiti superficial.

 • avatar image

  Studio Galati

  ian. 16, 2016

  Reply

  Un articol foarte bun.Ai punctat foarte bine femeia nu ar trebui sa fie definita de numarul centrimetrilor al tocurilor,de kilogramele de machiaj de pe fata.Insa este c-am greu sa spui asta fetelor de astazi in timp ce vad la televizor doar contrariul articolului.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.