Diverse

Cred în ajutorul oferit, nu cerut.

    couple hands  Rar am cerut ajutorul cuiva. Poţi să spui că nu am făcut-o dintr-o ambiţie prea mare, dintr-o mândrie feminină sau dintr-o independenţă evidentă. De mică am învăţat să mă descurc singură, să încerc, să învârt problema pe toate părţile până când găsesc soluţia. În cel mai rău caz, dacă nu aş fi reuşit, sau dacă aş fi ajuns să nu mai reprezinte o provocare pentru mine, aş fi apelat la altcineva.

     Cert este că de cele mai multe ori, poate că am aşteptat să văd cui îi pasă. Am aşteptat să văd cine observă, vede că mă lupt cu un lucru şi se oferă să mă ajute. Pentru că… eu doar în acest tip de ajutor cred. În ajutorul oferit, nu cerut. Ajutorul cerut vine dintr-o datorie civică, ajutorul oferit vine dintr-o inimă care simte. Pur şi simplu, acel banal „te ajut?” mie îmi spune mai multe decât un „suntem prieteni”.

    E adevărat, există oameni care m-au impresionat profund, după ce le-am spus că am nevoie de ajutor. Nu s-au lăsat până când nu m-au ajutat într-un fel sau altul. Am rămas legată sufleteşte de acei oameni, nu prin faptul că mi-au oferit un lucru material, ci pentru că mi-au oferit speranţă şi iubire. Din păcate, mi s-a întâmplat şi fenomenul viceversa, în care mi s-a promis, chiar mi s-a oferit ajutor, fără să-l cer, dar totul la nivel verbal, şi aşa a rămas până în ziua de astăzi. „Te ajut eu cu X lucru” a rămas în acelaşi stadiu, drept exemplu stând câteva lucruri rămase nerezolvate din cauza bazării pe promisiunile altora.

    Dar, mai presus de toate acestea, cred în ajutorul pe care-l pot eu oferi, fără să mi se ceară. Nu am pretenţia să mi se dea ceva ce nu ofer, tocmai de aceea proverbul „ce ţie nu-ţi place, altuia nu-i face” e sfânt pentru mine. Iată de ce, de câte ori observ că la un om cuvintele predomină în defavoarea faptelor, mă retrag în tăcere şi-l las să rămână… cu vorba multă, lăudăroşenia omului.

Imagine preluată de pe: http://www.sharingfaith.org/help/

Citeste si:

Diverse

Sunt oameni care fug de ei

Sunt oameni care atât de repede fug de ei înșiși, încât în drumul lor răstoarnă și alți oameni. Îi răstoarnă ca pe n...

Diverse

Diana Gadola: ”Te obișnuiești cu boala și cu oboseala”

Diana Gadola: Am 33 de ani și până la ora actuală am făcut suficient de multe alegeri proaste încât să ajung pe la diverș...

2 Comments

 • avatar image

  Alex

  oct. 22, 2013

  Reply

  Eu multa vreme am practicat ajutorul oferit. Dar dupa ce am dat de persoane nerecunoscatoare, persoane care profita, persoane care nu apreciaza implicarea ta, chiar de persoane care te refuza chiar daca au nevoie de ajutor, m-am oprit si am zis cine are nevoie de ajutor sa-l ceara. Le spun ca daca au nevoie, sunt aici si le ofer cu toata bucuria. Eu ma implic destul de tare cand ajut, uneori am facut eforturi mai mari decat se merita doar de dragul de a ajuta sau de dragul acelor persoane, insa nu toti au capacitatea de a aprecia asta. Si nu e placut ca in postura de persoana care ofera sa ti seintample treaba asta, mai ales atunci cand timpul tau valoreaza destul de mult. Plus ca dauneaza si la time management.

  • avatar image

   Alina

   oct. 30, 2013

   Reply

   Tu ştii mai bine... Nu spun nimic în acest caz:)

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.