Diverse / special pentru voi

Cu un picior în groapă şi un ochi la vecin

Atât de des am auzit exprimări de genul „noroc că nu sunt singurul”, „m-am mai liniştit când am văzut că şi alţii au păţit-o” sau „ce bine că şi el”. Chiar aşa? Ne face plăcere să stăm cu un picior în groapă afundaţi în mizerie până la glezne şi totuşi să-l păzim din priviri pe vecin ca să vedem când se scufundă şi el? Oare e mai uşoară durerea şi încercarea când ştim că şi altul are o durere?

Mai rău, am întâlnit oameni care stau cu ambele picioare blocate în mocirlă, cu mâinile strânse de marginea abisului în care sălăşluiesc, cu ochii scoşi din orbite, roşi, larg deschişi, şi cu privirea îndreptată spre cel care stă tocmai să calce şi el în mocirlă. Cu o privire arzătoare de dorinţă, de o dorinţă morbidă, aproape sinonimă cu disperarea, ca celălalt în cauză să calce cât mai apăsat şi brusc în groapă. Apoi, după ce l-a văzut şi pe celălalt cum se scufundă, îşi relaxează trupul, dă drumul la mâini şi închide ochii, apoi se lasă relaxat şi dispare încetul cu încetul, până când nu i se mai văd decât ochii şi buzele pe care se citeşte o satisfacţie incomparabilă.

Da, din păcate în noi se află dorinţele unor monştri. De noi depinde dacă le intensificăm sau încercăm să le stingem. De noi depinde dacă le alimentăm şi le hrănim. Trebuie să avem grijă pentru că data viitoare când vom avea ochii îndreptaţi către vecin, s-ar putea să cădem şi să nu ne mai ridicăm. Şi ştiţi de ce mi-e cel mai frică? Că dacă am avea dreptul la o dorinţă în timp ce stăm cu un picior în groapă, acea dorinţă nu ar fi de salvare. Ci ar fi una care l-ar condamna pe cel de lângă noi la suferinţă. E trist. Trist pentru că groapa e tot mai plină şi mizeria tot mai mare. Iar cei care stau în ea şi aşteaptă nerăbdători să cadă şi ceilalţi sunt tot mai mulţi.

 

Imagine preluată de pe: www.deviantart.com

Citeste si:

Diverse

Sunt oameni care fug de ei

Sunt oameni care atât de repede fug de ei înșiși, încât în drumul lor răstoarnă și alți oameni. Îi răstoarnă ca pe n...

Diverse

Diana Gadola: ”Te obișnuiești cu boala și cu oboseala”

Diana Gadola: Am 33 de ani și până la ora actuală am făcut suficient de multe alegeri proaste încât să ajung pe la diverș...

5 Comments

  • avatar image

    Lavinia

    aug. 29, 2011

    Reply

    frumos site :)

  • avatar image

    Adnana Mocian

    aug. 31, 2011

    Reply

    Legat de primul paragraf.. e normal sa te simti mai bine cand vezi ca nu esti singurul intr-o situatie proasta. Nu inseamna ca te bucuri de nenorocul altuia, pur si simplu te identifici cu ei. Vazand ca nu esti singurul intr-o anumita situatitie, treci mai usor peste greutati. :D

    • avatar image

      Alina Ilioi

      sept. 01, 2011

      Reply

      Depinde. Cunosc persoane care simt o bucurie morbidă şi nu pentru că sunt însoţiţu în suferinţă ci pentru că cel de lângă suferă. Asta pe mine mă înspăimântă:)

      • avatar image

        Adnana Mocian

        sept. 01, 2011

        Reply

        Asa e

  • avatar image

    booya

    sept. 22, 2011

    Reply

    Inseamna direct ca te bucuri si de necazul altuia . Psihologic vorbing omeneste nu e posibil sa te identifici cu o alta persoana pentru ca esti unicata.Pana si in gandire esti singulara. Fiecare are particularitatea lui in ceea ce priveste scoarta cerebrala.Gandul ca el e mai rau ca tine te face sa te simti putin mai bine.Deci?Te bucuri in sinea ta si de raul vecinului.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.