Anul acesta am fost la aproximativ trei nunţi în care mirii s-au cunoscut în domeniul virtual: pe facebook sau hi5. Pe deasupra, am auzit deja de încă vreo cinci nunţi şi încă altele care vor mai avea loc, în care cei doi îndrăgostiţi s-au cunoscut tot pe facebook. Eu personal, am amici buni pe care i-am cunoscut pe facebook, hi5 sau alt site de socializare, am ajuns să ne cunoaştem şi în realitate, iar acum încă păstrăm legătura. Să fie reţelele de socializare principala poartă spre cunoştinţe noi?
Nu am să mă ascund de nimeni, îmi place să-mi petrec timpul pe reţelele de socializare. Aici am cunoscut oameni noi, poveşti nemaipomenite şi am împărtăşit momente unice. Chiar dacă au fost doar în domeniul virtual. Totuşi, pe lângă multele beneficii pe care le aduc aceste site-uri, sunt şi câteva dezavantaje.
1. Îţi formezi o imagine falsă despre tine, iar într-un final uiţi cine eşti cu adevărat. Este tentant să îţi maschezi defectele şi să-ţi creşti calităţile. Cine ar putea rezista unei aşa ocazii? Poţi să pari mai bun, mai inteligent, mai perspicace, amuzant, prietenos, vorbăreţ, îndrăzneţ şi multe altele. Dar oare aşa să fie realitatea? Să ai aceste calităţi şi atunci când te întâlneşti faţă în faţă cu persoana respectivă sau cu alte persoane?
2.Fotografiile pot să inducă în eroare. Cu toţii ştim că există persoane fotogenice şi persoane pe care o fotografie nu le avantajează. De exemplu eu, cred că par mai înaltă de 1,67 în fotografii. Dar în realitate tot cu 1.67 rămân. Din păcate, programele de modificat fotografii ne dau şanse pe care în viaţa reală nu le-am avea decât dacă am merge la estetician. Multe fotografii sunt mult prea retuşate şi ajung să nu mai reflecte realitatea. Chiar şi în revistele pentru femei, pentru bărbaţi, fotografiile cu artişti şi cu vedete. Nu ştiu cu ce te ajută faptul că îţi schimbi culoarea ochilor în fotografii, forma feţei sau alte defecte care ţi se pare ţie că le ai. Realitatea nu o poţi schimba atât de uşor. Şi nici expresia feţei celui cu care te vezi pentru prima oară nu o vei putea schimba: aceea de şoc, de groază. Ţie ţi-ar plăcea să-ţi dai întâlnire cu Beckham şi să apară ciocănitoarea Woody? Nu cred.
3. Mimica feţei, limbajul trupului, expresivitatea este pierdută. Ştiai că pur şi simplu nu poţi agrea o persoană pentru că expresivitatea acesteia te îndepărtează? Sunt convinsă că de multe ori nu ţi-a plăcut o persoană doar pentru felul cum se uita, cum dădea din mâini prea des, cum folosea diferite expresii ale feţei care nu erau necesare. Ei bine, acestea nu le poţi întâlni în domeniul online. De asemenea, şi dificultăţile de vorbire, cât şi defectele vorbirii sunt mascate de către un computer conectat la internet.
4.Va fi greu de depăşit bariera virtual-real. Nu în toate cazurile, dar în majoritatea cazurilor, a fost greu să se depăşească acea barieră. Ai avut şi tu parte de un moment jenant în care nimeni nu spunea nimic şi tot ce ţi-ai fi dorit ar fi fost să pleci? Ei bine, de un astfel de moment vorbesc. Dacă nu ştii cum să spargi gheaţa, dragul meu, nu o forma.
5.Este posibil să ajungi să pierzi contactul cu realitatea. Aici nu consider că este nevoie să spun mai multe, propoziţia în sine este sugestivă.
Sunt mult mai multe lucruri de spus, dar acestea sunt doar câteva dintre cele mai importante. După cum am spus, sunt o adeptă a folosirii reţelelor de socializare, am şi eu cont de facebook dar trebuie să fim conştienţi de argumentele pro şi contra folosirii lor. Dacă ţi-ai găsit jumătatea pe internet, dacă ţi-ai găsit cel mai bun prieten sau consilierul, sunt cât se poate de fericită pentru tine. Dacă nu, chiar sper să o găseşti. Dar nu uita că este un drum lung de parcurs până când vei putea spune: „cunosc această persoană cu adevărat”. Eşti pregătit pentru ce-ţi oferă reţelele de socializare?
Imagini preluate de pe: www.deviantart.com
6 Comments
Sabin
iul. 20, 2011
Alina Ilioi
iul. 20, 2011
perfect money
iul. 22, 2011
Alina Ilioi
iul. 22, 2011
perfect money
iul. 23, 2011
Alina Ilioi
iul. 23, 2011