Diverse

Hai să suspendăm Eul!

    „Mă întrebam de ce pot simţi durerea celorlalţi. De ce pot să văd cineva-ul din nimeni. Şi am realizat: nu aveam un EU care să-mi stea în cale”. Acestea sunt vorbele pe care le-am auzit în această dimineaţă şi m-au impresionat. Mi-au rămas adânc înrădăcinate în minte.

      Oare câtă autoritate îi dăm noi eului nostru? Îi dăm ceea ce se cuvine, sau pur şi simplu îl lăsăm să deţină controlul absolut asupra noastră? O definiţie spune că „Eul” se găsește la limita între conștient și inconștient, este instanța trecerii la acțiune, a funcției de adaptare la realitate și de investigare a realității. Dar oare de câte ori facem din acest Eu mai mult decât ceea ce este? Mai mult decât o funcţie? Dă-mi voie să te întreb astăzi, tu cu ce îţi alimentezi Eul? Este dependent de lucruri iar tu îl hrăneşti?

 „Crăpăturile au început să se observe în lumea noastră construită, iar oceanele vor continua să-şi trimită valurile printre crăpături” adăuga persoana pe care am auzit-o azi dimineaţă. „Nu ne-am dat seama cum să trăim în unicitate cu Pământul şi cu celelalte fiinţe”. Ha! Cât adevăr spus în câteva fraze. Şi toate acestea pentru că am permis acestui Eu să preia controlul absolut. Pentru că ne simţim îndreptăţiţi să-l hrănim cu poftele pe care le are: crimă, ură, violuri, răutate, invidie… Dacă am putea trece de greoiul eu şi să aprindem o făclie de conştiinţă. Da, pentru că am început să confundăm Eul cu egoismul şi cu îndreptăţirea de a trăi în noi şi numai pentru noi. De asta facem atâtea avorturi, pentru că  Eul nostru se simte îndreptăţit să facă asta. Se simte îndreptăţit să nu mai ofere ocazia formării unui alt Eu, a unei alte fiinţe. Conştientizare. Atât de simplu cuvânt şi cu o aşa greutate! De aici începe totul. De la conştientizare. A sosit momentul să ne trezim, să ne suspendăm Eul undeva unde nu mai are o putere aşa mare de decizie şi să începem să conştientizăm.

  Ştii, atunci când ieşi pe o scenă iar în faţa ta e plin de oameni? Atunci când ai acei fluturaşi în stomac, uiţi de toţi şi toate şi pur şi simplu te concentrezi pe ceea ce spui sau ai de făcut. Pur şi simplu, laşi toate grijile, simţirile, lucrurile deoparte. Îţi suspendezi Eul şi te concentrezi. Conştientizezi. Devii conştient. Haide să devenim conştienţi de moartea inevitabilă a eului şi să apreciem ceea ce avem în viaţă. Să apreciem viaţa. Pentru că viaţa este un privilegiu. Haide să începem să devenim conştienţi. Hai să… ne suspendăm mai des Eul!

Imagine preluată de pe: www.deviantart.com

Citeste si:

Diverse

Sunt oameni care fug de ei

Sunt oameni care atât de repede fug de ei înșiși, încât în drumul lor răstoarnă și alți oameni. Îi răstoarnă ca pe n...

Diverse

Diana Gadola: ”Te obișnuiești cu boala și cu oboseala”

Diana Gadola: Am 33 de ani și până la ora actuală am făcut suficient de multe alegeri proaste încât să ajung pe la diverș...

3 Comments

  • avatar image

    alecs

    mart. 28, 2012

    Reply

    "EUL" este nucleul personalitatii si apare prin diferentierea sinelui in raport cu realitatea exterioara. Freud spunea ca "EUL este veriga intermediara intre sine si realitate - pe de o parte, elu tine sub control tendintele instinctive, brutale ale sinelui, iar pe de alta parte observa lumea exterioara si cauta cele mai propice ocazii de satisfacere a tendintelor inconstiente (...)" Deci, Freud din spusele lui Freud reiese ca acei oameni care recurg la fapte reprobabile pur si simplu nu au acest "EU"! Nu ne nastem cu el. Personalitatea il dezvolta.. Chiar daca nu sunt nici pe departe fanul gandirii freudiene care isi are radacinile in sexualitate ci chiar dimpotriva, sunt militantul unui "curent" antagonist teoriilor lui bazat pe logica inradacinata in credinta, a fost un bun psiholog. :D Rogers sustine natura eu-lui freudian si decrie intr-o maniera extrem de interesanta intregul mecanism: "Eul este un construct sintetic si personal care izvoraste din simtire, urca la reflexie si se exprima in conduita, fiind sustinut permanent afectiv-motivational. Prin intermediul unui asemenea construct, individul se conceptualizeaza pe sine insusi, se evalueaza si isi anticipa comportamentul. Constiinta este infrastructura Eului, in timp ce Eul este suprastructura constiintei; constiinta duce la aparitia Eului, reprezentind una dintre premisele sale fundamentale, Eul este creator de o noua constiinta, in sensul ca o data aparut ridica constiinta la un nivel superior de vivacitate, optimalitate si adaptabilitate. Eul isi trage seva din constiinta, gesteaza in cadrul ei, isi sudeaza treptat propriile-I componente, dar o si controleaza, introduce ordinea, ii integreaza starile, experientele, ii da un sens, o directioneaza, iar in cele din urma o depaseste."

  • Hai să suspendăm Eul! « Presa Locala

    mart. 29, 2012

    Reply

    [...] Alina Ilioi window.fbAsyncInit = function() { FB.init({appId: "", status: true, cookie: true, xfbml: true}); [...]

  • avatar image

    Savoir Faire

    apr. 10, 2012

    Reply

    s.freud a spus o sumedenie de chestii frumoase, grele si adevarate. Dar imi place sa il interpretez pe freud, nu sa ii las operele sa ma domine, pentru ca devine o boala, o fobie, un tic, un exces care nu isi are rostul. Tind sa cred ca reproducerea mecanica ajuta prea putin. Daca vrei sa faci ceva de calitate, urmezi cel putin etapele de mai jos: Mai intai il intelegi,apoi il analizezi,il pricepi si il expui mai departe sau expui din propria ta idee. --- eul meu vrea un ambient si calitati de viata mai bune,lupta pentru mai mult si pentru mai bun (a nu se confunda cu egoismul) El realizeaza ca traieste intr-o lume de venin si ca unele actiuni ale sale sunt gresite. As putea spune ca imi cresc propriul eu metaforic la un fast food metaforic, chiar daca eu cu fast foodurile am prea putin in comun.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.