Ochii mari, expresivi, o figură pe care nu o uiţi repede şi ani de modeling în spate. Dar Magda Coman nu este doar atât! Ea a reuşit să demonstreze lumii, după accidentul avut, că poţi să duci o viaţă normală într-un scaun cu rotile, că poţi să-ţi urmezi visele şi să continui să fii model şi poţi să fii… o frumuseţe atipică societăţii din ziua de astăzi. De fapt, acesta este şi numele proiectului ei „Atipic Beauty” de care cu siguranţă aţi citit în presă! Aşadar: curaj, determinare, dorinţa de a învinge şi puterea de a-ţi cere drepturile pe care le meriţi, într-o ţară în care modul de viaţă al persoanelor cu dizabilităţi este limitat de condiţiile care le sunt puse la dispoziţie.
Dacă ar fi să fiu subiectivă, aş spune că nu ei sunt limitaţi, ci noi îi limităm!
Alina Ilioi: Magda, ce ai dorit să transmiţi/realizezi prin proiectul “Atipic Beauty”? Ştiu că a avut loc, de curând, o defilare de modă în Cluj, dar te las pe tine să ne spui mai multe despre asta.
Magda Coman: Atipic Beauty este o campanie concepută ca o serie de evenimente de modă care să se desfășoare anual sau cu o frecvență mai ridicată. Showurile aduc pe podium modele în scaun rulant. Fiecare model este însoţit de o persoană publică/vedetă autohtonă în prezentarea pe care o face. Astfel, am evitat o posibilă aparență de proiect de tip „ei versus noi” și am creat ideea de coeziune. Dovedim astfel că eleganţa vestimentară nu are graniţe şi poate fi adoptată fără inhibiţii. Obiectivul nostru fundamental este promovarea imaginii persoanelor cu dizabilităţi prin construirea unei societăţi tolerante şi îndepărtând toate barierele. În prezent, în România, persoanele cu dizabilităţi se confruntă cu numeroase bariere emoţionale în momentul în care păşesc pe stradă. Ideile preconcepute şi clişeele despre frumuseţe contribuie la producerea acestor bariere emoţionale. În 2013 au avut loc două show-uri: pe 11 iulie, la București, și pe 30 octombrie, la Cluj Napoca.
Atipic Beauty este un eveniment unic în lume ca format şi este înregitrat ca brand. Există în alte ţări evenimente destinate persoanelor cu dizabilităţi, conţinutul fiind diferit, având structura unui concurs de miss. Am ales această formă de a promova Atipic Beauty considerând că societatea româneasca nu era pregatită să adopte acţiunile externe ale ţărilor care sunt familiarizate cu incluziunea socială a persoanelor cu dizabilităţi.
2. “Ai grijă să obţii ce îţi doreşti în viaţă sau vei fi obligat să te mulţumeşti cu ce primeşti” este motto-ul care defineşte acest proiect,. Consideri că cel mai mare duşman în calea viselor noastre suntem noi înşine?
Destinul nu este un tipar strict. Dacă există neşansă, poţi să schimbi traiectoria prin muncă şi perseverenţă. Asta este şi una din viziunile Asociaţiei Open Your Heart.
3. Trăim într-o societate în care ni se transmite ideea de perfecţiune. Trebuie să ai un anumit fel de frumuseţe, un anumit mod de a te îmbrăca, de a te purta, pentru a te încadra în normele actuale. Tu, în schimb, vii şi spui că există şi un alt fel de frumuseţe, frumuseţea atipică. Cum anume ai descrie/ caracteriza acest fel de frumuseţe?
Frumuseţea răzbate din interiorul fiecăruia şi se constituie prin calităţi. De cele mai multe ori persoanele cu dizabilităţi sunt mult mai determinate în acţiunile pe care le întreprind şi dau dovadă de competitivitate, în ciuda ideii preconcepute conform căreia aceşti oameni ar fi neproductivi. Şi aici avem o listă lungă de persoane cu dizabilităţi care au rezultate în activităţi de cercetare sau care au studiat la cele mai înalte Universităţi din ţară şi din străinătate.
4. Pe ce crezi că se pune valoare în ziua de astăzi, şi care ar fi de fapt lucrurile pe care ar trebui să punem accentul?
Din nefericire, în Romania fiecare individ se concentrează pe plan personal, uitând total să trăiască în comuniune şi armonie socială, iar sentimentul de umanitate se periclitează în mod dramatic într-o ţară recunoscută pentru căldura sufletească. Ar fi minunat dacă am putea să împartaşim bucurii şi să ne pese de semeni. Astfel am putea observa că unii dintre noi se zbat pentru a obţine cele mai elementare drepturi: dreptul la viaţă şi dreptul la libertate.
5. Care crezi că este principalul obstacol în dezvoltarea personală/ profesională a unei persoane cu dizabilităţi?
Lipseşte în mod îngrijorător accesul la educaţie şi nu se ia în calcul, în primul rând, educaţia familiei în care există persoane cu dizabilităţi. Adolescentul, şi apoi adultul cu dizabilităţi, nu-şi va găsi categoric locul în societate dacă nu se consolidează fundaţia educaţiei.
6. Ţi-ai dorit să fii un “ambasador al frumuseţii”, iar după accidentul pe care l-ai avut, ai continuat să crezi în visul tău, deşi unii probabil ţi-au spus că e imposibil. Iată că acum ai devenit mai mult decât un ambasador al frumuseţii, acum eşti ambasadorul tuturor celor care au obosit sau nu mai ştiu cum să lupte pentru ei. Ce anume îţi doreşti pentru persoanele cu dizabilităţi din România?
Aşa cum am mai spus, în primul rând dorim să schimbăm mentalitatea cu privire la persoanele cu dizabilităţi. În prezent suntem priviţi ca fiind consumatori de servicii, dar vă asigur că putem fi producători de servicii dacă ni se oferă şansa. Mai simplu spus, lăsaţi-ne să muncim şi după aceea analizaţi!
7. Ai canditat la secţiunea “Oameni cu desăvârşire” în cadrul Galei persoanelor cu dizabilităţi. Care este următorul pas pe care ţi l-ai propus în lupta pentru drepturile persoanelor cu dizabilităţi?
Am fost candidat în Gala Persoanelor cu Dizabilităţi, secţiunea “Oameni cu desăvârşire”. A fost o experienţă unică. Nu sunt printre cei trei finalişti la această secţiune, ceea ce nu înseamnă că renunţ la lupta pentru drepturile persoanelor cu dizabilităţi din România.
Consider că Atipic Beauty a revoluţionat deja imaginea persoanelor cu dizabilităţi din România şi avem confirmarea prin faptul că proiectul este în rândul celor trei finalişti înscrişi în Gala Persoanelor cu Dizabilităţi la secţiunea “Promovează abilitatea”. Această reuşită nu este numai a Asociatiei Open Your Heart ci este a tuturor persoanelor cu dizabilitati.
În acest moment, împreună cu domnul Alin Gălăţescu pregătim o Campanie care va avea denumirea “O rochie specială pentru o frumuseţe adevărată”.
În campanie implicăm un numar mare de designeri vestimentari, care vor realiza 12 rochii pentru cele 12 modele Atipic Beauty. Fiecare rochie va fi personalizată, ţinandu-se cont şi de dorinta modelului. La finalul showului Atipic Beauty, din 12 martie 2014, modelele în scaun rulant se vor bucura primind în dar aceste rochii.
Colaborarea designerilor în Atipic Beauty manifestă dorinţa acestora de a redefini ideea de frumuseţe şi perfecţiune, realizând ţinute şi pentru persoanele cu dizabilităţi, astfel schimbându-se ideile preconcepute.
8. Spre final aş vrea să te întreb ceva mai personal. Ce anume te-a determinat sau te-a făcut să realizezi, după accident, că TU POŢI? Că trebuie să continui să lupţi şi să-ţi trăieşti visele? Că vei transforma acel cărucior cu rotile într-un avantaj şi nu un dezavantaj?
Eu am o viaţă normală. Sunt căsătorită, am o fetiţă de 4 ani, muncesc, organizez evenimente şi multe alte activitati. Mi se întâmplă să uit că sunt în scaunul cu rotile, dar ma obligă să-mi amintesc indiferenţa autorităţilor şi faptul că nu pot fi independentă în afara domicililui. Cunoaşteţi cu toţii faptul că nu avem acces nici măcar în cele mai elementare spaţii publice.
9. Câteva gânduri, te rog, pentru cititorii Gânduri Ascunse.
Când vă întâlniţi pe stradă cu o persoană cu dizabilităţi priviţi-o fără compasiune, normal. Nu-i oferiţi ajutor dacă nu vi-l cere!
Anunţăm în premierea pentru cititorii dvs. atât campania “O rochie specială pentru o frumuseţe adevărată” cât şi faptul că în data de 12 martie 2014, la Rin Grand Hotel va avea loc a treia ediţie Atipic Beauty 2014 Supported by Alin Galatescu.Vă invităm să luaţi parte la acest show dedicat persoanelor cu dizabilităţi.
1 Comment
Magda Coman: “Despărţirile sunt grele şi dureroase, însă cred în Dumnezeu, şi voi trece peste această periodă, iar într-o zi voi zâmbi din nou.” | Ganduri ascunse cu Alina Ilioi
mai 20, 2014