Diverse

Mai are rost să oferi încredere oamenilor?

Vizite: 28823

     „Am crezut în oameni. Am crezut în fiecare promisiune, în fiecare gest… am crezut şi mai rău mi-a părut rău. Nici nu mai ştiu în cine să cred şi în cine să nu cred”. Cât de des ai spus asta? Cât de cunoscute îţi sunt aceste propoziţii?

     „Nu merită să crezi în oameni” îmi spunea cineva zilele trecute. „Nu merită pentru că încrederea asta pe care tu le-o acorzi, te va călca în picioare. Te va obosi bucăţică cu bucăţică”. Am zâmbit tristă când am auzit aceste cuvinte, pentru că ştiu ce a vrut să spună. Şi mai ştiu şi că are dreptate. Sunt atât de conştientă, de fiecare dată când aleg să cred într-o persoană, că voi sfârşi prin a-mi fi ruinată acea încredere acordată. Sunt oameni care mi-au promis că mă vor ajuta. Nu m-au ajutat. Prietene în care am avut încredere şi… au aruncat la coş tot ce-am investit în ele. Şefi care au spus şi nu au făcut. Şi totuşi aleg să cred. Probabil te gândeşti că sunt naivă. Sau te gândeşti că-mi place să sufăr, să fiu dezamăgită de oameni. Uneori şi eu gândesc aşa, să fiu sinceră. Dar haide să-ţi spun de ce aleg să cred:

 1.  Aleg să cred în oameni pentru că uneori nici ei nu cred în propria-i persoană.
 2. Ofer încredere pentru că şi mie îmi place să mi se ofere încredere.
 3. Cred pentru că dacă nu aş crede, lumea ar fi prea tristă. Nu vreau să trăiesc o viaţă pândind în jur speriată.
 4. Încă mai ofer încredere pentru că îmi imaginez că e ca şi învăţatul să mergi cu bicicleta. Cazi. Cazi de câteva ori, te răneşti, poate curge sânge. Dar într-un final, ajungi să mergi. Aşa e şi cu încrederea. O oferi, te răneşti, suferi. Dar într-un final, o persoană îţi va răsplăti încrederea pe care ai oferit-o.
 5. Cred pentru că la rândul lor, şi alţii au crezut în mine. Am binecuvântarea ca uneori, să apară în jurul meu persoane care cred în mine cu ardoare. Uneori cred în mine mai mult decât cred eu. Asta mă încurajează să înaintez.
 6. Dumnezeu a crezut în mine deşi nu i-am dat nici un motiv să o facă.
 7. Ofer încredere pentru că nu vreau să fiu persoana care descurajează, ci vreau să fiu cea care încurajează.

Da, niciodată nu vei şti dacă acorzi încredere persoanei potrivite. Nu prea ai de unde să ştii asta. Dar, la sfârşitul zilei, vreau să pun capul pe pernă liniştită, gândindu-mă că am ales să cred în cineva. Că am ales să cred în oameni. Am ales să cred în tine.

 

 

Imagine preluată de pe: www.deviantart.com

Citeste si:

ascuns in suflet / Diverse

Te iubesc

Te iubesc Te iubesc nu pentru că și tu mă iubești, ci pentru că așa simte inima mea.  Te iubesc nu pentru ceea ce...

Diverse

Viața la 2 ani

M-am trezit dimineață. Am deschis ochii și... am dat nas în nas cu băiețelul meu. ”Gata nani” îmi spune zâmbind senin....

12 Comments

 • avatar image

  Deby

  mart. 15, 2012

  Reply

  Ai drepate Alina,increderea se castiga greu si se pierde foarte usor,ceea ce ai scris m-a facut sa ma gandesc la oamenii care mi-au tradat increderea dar...am sa aleg sa am din nou incredere in oameni

 • avatar image

  DeviceBox

  mart. 15, 2012

  Reply

  Increderea in oameni e un mit. Suntem programati sa tradam si/sau sa dezamagim. O facem voluntar sau nu, conjunctural sau nu, pt anumite interese sau nu. Toti o facem.

 • avatar image

  Alex

  mart. 15, 2012

  Reply

  Foarte frumos.Ce ai scris este ceva corect ,fireste si un lucru bun.Pentru ca merita sa oferi incredere pentru ca ,te citez " într-un final, o persoană îţi va răsplăti încrederea pe care ai oferit-o".

 • avatar image

  Adevar

  mart. 15, 2012

  Reply

  ai foarte mare dreptate , shi cred ca ar trebui sa avem incredere sau sa mai dam o sansa oamenilor care ne-au dezamagit pn ca si noi poate fara intentii rele sau fara sa ne dam seama am tradat shi ranit pe cineva!

 • avatar image

  adi

  mart. 15, 2012

  Reply

  Faptul de a ma abona la tine este o dovada de incredere? Eu zic, DA ! Tu ?

 • avatar image

  Cipri

  mart. 16, 2012

  Reply

  Vezi ca e diferenta in a te increde si a crede in oameni. Is doua concepte total diferite. Da, crezi in oameni, pentru ca fiecare are potential dar te increzi numai in Dumnezeu. Aici problema nu este la cei carora le oferi incredere ci, mai degraba tine de tine care alegi sa te increzi. Alegi sa te increzi in omul nestatornic, culegi dezamagire. Nu la fel e cand te increzi in Dumnezeu stiind ca El e singurul care nu te-ar dezamagi niciodata. El ti-e sursa de viata si nu cel de langa tine. Cand functionezi asa atunci ii vei permite celui de langa tine sa fie om:)

  • avatar image

   Alina

   mart. 17, 2012

   Reply

   Ştiu aceasta. Numai că e cam greu să le excluzi nu? Nu poţi să ai încredere în oameni fără să crezi în ei şi invers

   • avatar image

    Cipri

    mart. 17, 2012

    Reply

    Parerea mea e ca nu le poti exclude cand vorbesti despre credinta in Dumezeu, despre increderea aia neclintita. In cazul relatiilor dintre doi oameni cred ca e diferit. Cred ca aici e vorba de prioritati. Iti dau un exemplu: Daca Dumnezeu e prioritar in viata ta, e numarul unul pe lista ta de prioritati, atunci orice ar face cei de la numarul 2 in jos nu te-ar afecta atat de tare( incat sa zici ca, citez, t"e va obosi bucăţică cu bucăţică" ) si ai continua sa crezi in ei pentru ca sursa ta de viata e Numarul 1. Cand prioritatile is in alta ordine atunci problema nu mai e la cei in care alegi sa crezi ci la tine. La aia ma refeream. Dar da, la baza au acelasi inteles.

 • avatar image

  alecs

  mart. 20, 2012

  Reply

  "Trust in what you love, continue to do it, and it will take you where you need to go." Natalie Goldberg

 • avatar image

  Indira

  mart. 30, 2012

  Reply

  Foarte interesant...o placere sa ne constientizezi de lucrul asta

  • avatar image

   Alina

   apr. 01, 2012

   Reply

   Mulţumesc

 • avatar image

  Amalia

  apr. 29, 2012

  Reply

  Cat adevar in cuvintele tale, cat as vrea ca oamenii in care am crezut sa nu-mi fi tradat increderea, cu prima ocazie m-au vandut! A fost cumplit de greu sa cred ca este adevarat ce mi se intampla, dar de fiecare data am ales sa cred din nou in oameni, cred ca nu as putea trai fara sa cred in oamenii de langa mine, desi sunt constienta ca exista posibilitatea ca din nou sa fiu umilita .....

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.