Social

Mi-am cerut-o. NU înseamnă NU!

dress_code_4_by_skomoroch-d631hnz

Sunt genul de femeie care chiar nu se îmbracă provocator, care are grijă ca ţinuta ei să fie decentă şi de bun-simţ. Nu merg pe stradă dând din fund, nu întorc capul după fluierături şi încerc ca atunci când primesc câte un comentariu indecent făcut la adresa mea, să ignor şi să merg mai departe.

Din adolescenţă mi s-a spus să am grijă pe stradă. Să fiu conştientă că sunt pericole în jurul meu. De multe ori a trebuit să îngheţ eu de ruşine la cuvintele porcoase pe care le-am auzit din gura unor scursuri de oameni. Şi nu, nu le-am cerut şi nici provocat eu!

Din fericire, experienţele mele neplăcute s-au limitat la apeluri anonime în toiul nopţii, mesaje ciudate şi urmărită de 2 ori, pentru câteva străzi. Însă nu toate femeile au avut parte de norocul meu. Dacă putem să-i spunem aşa, pentru că hărţuirea poate fi numită în multe feluri, numai noroc nu.

Cu siguranţă am auzit de multe ori cazuri în care femeile au fost abuzate, violate şi mai ştiu eu ce, şi oamenii au spus că şi-au căutat-o, sau au cerut-o. Serios? Şi chiar dacă ar fi aşa, asta justifică comportamentul barbar şi animalic al abuzatorului?

Emotional portrait of abused woman

Să înţeleg că atunci când ne provoacă cineva sau se joacă cu nervii noştri, iar noi îl ucidem, suntem absolviţi de orice vină pentru că, ei bine, şi-a cerut-o? Să fim serioşi, cred că fiecare dintre noi, măcar o dată pe lună, în diferite domenii, ne-o cerem.

Cunosc 3 fete care au fost violate. Una din ele nici până în ziua de astăzi nu şi-a refăcut viaţa, alta umblă de la psihiatru la psihiatru iar cealaltă a reuşit de bine de rău să-şi întemeieze o familie. Acestor femei li s-a luat dreptul la o viaţă normală, pentru că unuia, i s-a părut la un moment dat, că ele şi-o cer. Sau poate că pur şi simplu a simţit că e dreptul lui să ia ce nu i se dă. Şi pentru el, Nu a însemnat Da!

Iată declaraţiile unei femei care a fost violată cu 8 ani în urmă. A trecut o viaţă, am putea spune. Ar fi trebuit deja să treacă peste, alţii ar spune. De parcă violul este o pată pe care o poţi scoate cu înălbitor, şi merge mai departe…

„Gândurile intruzive nu îmi dau pace. Apar în anumite momente ale zilei, chiar şi când sunt prinsă în diferite activităţi şi nu le pot controla. În ultima perioadă numărul lor s-a diminuat considerabil, însă constituie tot timpul baza unei proaste dispoziţii, care mai apoi îmi determină apariţia unei serii de sentimente şi gânduri negative. Uneori mă simt copleşită de tot ceea ce mi se întâmplă, chiar şi depăşită de situaţie. Îmi pierd încrederea în mine, de cele mai multe ori mă desconsider chiar dacă nu am nici un argument plauzibil care să îmi susţină afirmaţia.”

Nu pot să nu mă gândesc la fata din Vaslui, fără să-mi imaginez prin ce trece. De cât timp, câte luni, câţi ani va fi nevoie ca ea să poată să îşi şteargă din memorie toată întâmplarea. Dacă o să poată să facă vreodată asta… Însă ce să-i faci, şi-a cerut-o, după cum spun consătenii ei.

Şi cei 7 huligani conduşi de capul de jos nu de cel de sus, că altfel nu o pot spune, şi-au cerut-o. Şi-au cerut multe, oh da! Însă se pare că au primit ceva ce nu meritau: libertate.

Susţin campania #NUinseamnaNU şi vreau să trăim într-o lume mai bună!

Fotografie preluată de pe: http://skomoroch.deviantart.com/

Citeste si:

Diverse / Social

Și Suceava mea?!

M-am născut, am crescut și am trăit o mare parte din viață în Rădăuți, județul Suceava. Părinții mei, familia mea, pri...

Social / special pentru voi

Unde este dragostea?

În săptămâna care a trecut, i-am întrebat pe invitații mei din emisiunea pe care o prezint, ce consideră ei că le lipsesc ...

9 Comments

 • Despre șapte, Văleni și viol. | Fără titlu

  iul. 19, 2015

  Reply

  […] Francisc.org, RaduC, Trollywood by Lorena Lupu, Ramona Ursu – Adevărul.ro, Aleksuta Alexa, Gânduri Ascunse by Alina Ilioi, deMonnica, Zoltybogata, Caietul […]

 • Cum să spui nimic despre ceva și să ai și cititori pentru asta! | Fără titlu

  iul. 20, 2015

  Reply

  […] Francisc.org, RaduC, Trollywood by Lorena Lupu, Ramona Ursu – Adevărul.ro, Aleksuta Alexa, Gânduri Ascunse by Alina Ilioi, deMonnica, Zoltybogata, Caietul Cristinei, Daniela Havarneanu, cespun.eu by Lisa Roman, Bogdan […]

 • avatar image

  arakelian

  iul. 21, 2015

  Reply

  putem sa le aflam numele celor 7 si sa le promovam? Sa le scriem numele peste tot pe net. De cate ori vor incerca sa se angajeze va fi sigur o femeie de la resurse umane ce va cauta pe net numele omului. De cate ori vor incerca sa iasa cu o fata, aceasta sigur va cauta pe net numele lui. De cate ori vor avea un colaborator sau un client sa semneze un cotnract cu el, si va cauta pe net ...va afla ca omul nu e coordonat de creier.

  • avatar image

   Alina

   iul. 21, 2015

   Reply

   Să ştii că cineva chiar a luat această iniţiativă şi a gândit ca tine: http://psnews.ro/planul-meu-pentru-pe-cei-sapte-violatori-din-vaslui-vi-l-dau-si-voua/ Cu siguranţă o să-ţi placă articolul :)

 • avatar image

  George

  iul. 22, 2015

  Reply

  Sincer, intr-o situatie ca asta imi este rusine ca sunt barbat. Imi pare rau ca taranul nostru credincios si muncitor s-a transformat intr-un "taran", iar termenul peiorativ incepe sa capete "valoarea" care i se da... Satul traditional plin de valori s-a transformat intr-o cocina, daca nu exista oameni care sa isi de-a seama cu adevarat de pacatul care s-a comis. Saraca fata, nici nu vrea sa stiu prin ce trauma a trecut, si cat va mai suferi saracuta! O sa ramana cu o cicratrice pe suflet pe viata... Numai Dumnezeu o mai poate ajuta, si oameni buni la suflet care sa o mangaie. Sincer, daca ar fi fost fata mea acei tineri nu ar mai fi vazut lumina zilei, si nici familiile lor! Justitia in tara asta ne-o facem singuri, este un tara care nu isi apara proprii cetateni, din pacate.

 • avatar image

  NEI

  iul. 22, 2015

  Reply

  daca satenii spun ca si a cerut o cred ca asa este. sa umblii provocator intr o zona unde sunt needucati pe deasupra si pretena cu ei ti o facu cu mana ta foarte multi (inchisi in casa)comenteaza fara a cunoaste realul pt ce ei au avut contact cu persoane educate.

  • avatar image

   Alina

   iul. 23, 2015

   Reply

   Păcătoasă gândire...

  • avatar image

   valy

   iul. 24, 2015

   Reply

   NEI esti pe acelasi drum spurcat-de-pacatos care se ingusteaza pana la diametrul 0! Pocaiestete altfel vei cadea , cum au cazut cei 7 pe care consatenii nu vor sai ridice din gropa!

 • avatar image

  NuinseamnaNu

  sept. 25, 2015

  Reply

  Bună! Îți mulțumim pentru participarea în faza inițială a campaniei ”NU înseamnă NU”! Articolul tău a însemnat mult pentru noi, dar suntem siguri că a făcut diferența pentru cel puțin o persoană care avea nevoie de încurajare! Suntem gata să facem următorul pas în campania noastră, și avem nevoie de ajutorul tău: Vrem să construim o comunitate online, pentru ajutorul și susținerea victimelor violenței sexuale. Vrem să alcătuim acolo grupuri de suport private, unde victimele să poată să fie ascultate și susținute. Dacă ne ajuți, acesta este doar primul pas, pentru că din această comunitate și prin ajutorul articolelor tale, vom reuși să ajungem la acele persoane care sunt gata să se întâlnească cu noi față în față, și să ne povestească experiența lor: primul grup de suport pentru victime, cel pilot, va fi în București. În acest scop am pregătit o serie de teme de interes pentru public și victime, cu informații concrete despre care poți scrie. Scopul ar fi să le spunem tuturor că existăm, și încercăm să facem o schimbare. Pentru mai multe detalii, avem nevoie să continuăm să comunicăm cu tine, așa că te-am ruga să te înscrii în lista noastră de e-mailuri, pe care o găsești aici: http://nuinseamnanu.ro/nuinseamnanu-a-ajuns-la-faza-a-doua/. Te rugăm să ne susții în continuare, și îți mulțumim pentru tot, pe această cale! Echipa NU înseamnă NU

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.