ascuns in suflet / Diverse

Palma care ucide sufletul

     1,2,3…30. Ştiai că în timp ce număr, în România, o dată la 30 de secunde o femeie este bătută? O zi, două, trei… Da, o dată la trei zile, o femeie moare din cauza violenţei. De unele nici nu ai idee. Suferă în tăcere. La altele observi privirea lăsată în jos şi cum îşi frâng mâinile încet, stăpânindu-şi lacrimile.

    „Mă doare” spunea ea cu lacrimi în ochi, mâna întinsă ca un scut şi vânătă pe faţă. Oftă uşor şi văzu privirea bărbatului monstru din faţa ei, ca mai apoi să-i vadă doar pumnul. Pumn care o lovi din plin şi o lăsă pentru câteva clipe fără aer. „Mă doare” repetă ea cu glasul stins. Da, o doare, numai că mai tare decât vănătaia de pe faţă, o doare sufletul. Inima. Cu fiecare palmă primită, câte o bucăţică din ea se stingea. Şi ştiţi ce e mai grav? Că se învinovăţea, credea că merită ce i se întâmplă.

    Când scriu aceste rânduri, mă gândesc la sutele, miile de femei care suferă un abuz. Mai mult, mă gândesc la acea femeie care stătea ieri în spatele meu şi îi povestea unui prieten că „timp de 20 de ani m-a bătut. Mi-a dat o palmă, un pumn. Eh, mai tare m-a durut faptul că băieţelul nostru vedea toate acestea şi făcea ochii mari de groază. Acum, s-a terminat. Deşi am peste 40 de ani, eu l-am părăsit. Niciodată nu a mers bine între noi”. M-a marcat glasul ei indiferent, de parcă era normal ce i s-a întâmplat. M-a marcat nonşalanţa cu care povestea toate acestea, de parcă înşira ce a mâncat ieri dimineaţă la micul-dejun. M-am întors spre ea şi mai apoi m-a marcat privirea ei, goală şi stinsă… Era privirea unei femei căreia i s-a stins spiritul. Privirea unei femei care timp de 20 de ani a crezut că i se cuvine ce primeşte, privirea unei femei care odată cu fiecare pumn primit, suspina adânc şi plângea noaptea în pernă, ca să nu o audă copilul.

   Da, când scriu aceste rânduri, mă mai gândesc şi la femeia care stă la rând la supermarket şi are gâtul acoperit cu o eşarfă, pentru a ascunde urmele de degete strâns încleştate, deşi e mult prea cald afară. De asemenea, mă gândesc şi la femeia cu ochelarii de soare, deşi afară e umbră şi plouă, la fel ca în sufletul ei, mult prea cicatrizat. Nu pot să o uit nici pe femeia care săptămânal cade pe scări, se loveşte în colţul mobilei sau mai ştiu eu ce alte „accidente” tâcluite şi gândite bine acasă pentru a părea veridice. Dar, în mod special, în faţa mea apar ochii mari, speriaţi, de copil care se uită cu groază spre o scenă pe care nu o va uita niciodată: mama împinsă în colţ, cu mâinile tremurânde pe cap şi înăbuşindu-şi ţipetele, iar tatăl cu o privire glacială, „o mângâie” puternic cu pălmi care răsună sec în camera martoră tăcută la distrugerea unei inimi de femeie.

   Şi de ce se întâmplă toate acestea? Pentru că el e mai tare, mai puternic? Pentru că trebuie să se simtă bărbat? Pentru că asta a înţeles el că înseamnă iubirea, dacă o pot numi aşa? De ce? Pentru ca tu, femeie, să crezi că meriţi fiecare palmă primită? Nu scriu aceste rânduri ca să mai umplu câteva rânduri goale. Nu. Scriu aceste rânduri pentru tine, pentru femeia care a stat faţă în faţă cu un monstru şi totuşi încă stă în picioare. Îţi scriu ţie, bărbatule, să te trezeşti la realitate şi să îţi dai seama că violenţa nu te face nimic mai mult decât un gunoi al societăţii. Îţi scriu şi ţie, cel care eşti martor. Dacă taci, iei parte la ceea ce vezi. Dacă alegi să nu spui nimic, involuntar, pălmuieşti şi tu femeia maltratată. Indiferent cine eşti, fă tot posibilul ca acel suspin al ei să fie ultimul. Opreşte palma care ucide sufletul încetul cu încetul! Opreşte-o… pentru că în timp ce tu ai citit aceasta, în aceste minute, peste zece femei au fost bătute.

Imagini preluate de pe: www.deviantart.com

Citeste si:

Diverse

Am făcut o pauză

Salut, Ce mai faci? Să știi că eu am făcut o pauză căci mi-am spălat sufletul. Cum cu ce? Cu lacrimi. Nu știai că lac...

Diverse

Cum ne pot ajuta jocurile online?

Jocurile educative online pot avea o serie de efecte pozitive asupra copiilor și tinerilor care le utilizează. Acestea pot include: ...

15 Comments

 • avatar image

  aripi de inger

  apr. 22, 2012

  Reply

  doare sufletul. doare fiecare respiratie, fiecare cuvant. nu stii pe ce drum sa apuci. si vine ziua cand se termina pentru ca asa vrei. sau atunci a venit timpul.si incerci sa iti cauti linistea, sa iti umpli timpul, sa nu fii ca o frunza in vant, lupti sa inveti ca viata merge mai departe... si este greu...

  • avatar image

   Alina

   apr. 25, 2012

   Reply

   Draga mea, spui asta din experienţă? Dacă da, îmi pare foarte rău că ai suferit o asemenea nedreptate...

 • avatar image

  vis1988

  apr. 23, 2012

  Reply

  Sa i usuce Dumnezeu mana ficarui barbat care isi maltrateaza sotia...

  • avatar image

   Alina

   apr. 25, 2012

   Reply

   Să sperăm că nu sunt foarte mulţi... deşi...

 • avatar image

  Alin

  apr. 23, 2012

  Reply

  bravo, Alina. Esti curajoasa ca de fiecare data cand scrii. Barbatul care ridica mana sau loveste o femeie ii cel mai slab, indiferent ca-i mama , sotie sau sora sau o necunoscuta. Adevaratul barbat daca intinde mana spre fata unei femei o face ca sa mangaie, sa-i stearga lacrimile sau sa-i dea la o parte parul de pe frunte.

  • avatar image

   Alina

   apr. 25, 2012

   Reply

   Îţi mulţumesc Alin... aşa este, bărbatul care loveşte femeia este slab

 • avatar image

  yutero

  apr. 25, 2012

  Reply

  Nu trebuie sa va lasati, fara violenta!!!

 • avatar image

  Florentina

  mai 03, 2012

  Reply

  Am acceptat si eu bataia si pumnii. Norocul meu ca dupa 1 an si jumatate cu copilul in brate am plecat si nu m-am intors. Niciodata dupa acesta esperienta nu am mai acceptat un astfel de tratament. Pt mine este doar prostia omeneasca dar si educatia data de parinti. Un apel pt toate femeile:NU ACCEPTATI NICIODATA O PALMA. INTOTDEAUNA URMEAZA SI A DOUA. AVETI CURAJUL SA SCHIMBATI CEVA IN VIATA DVS. NU TREBUIE SA SUFERITI. ESTE DOAR O VIATA. Astazi sunt maritata cu un barbat care m-a protejeaza, m-a ajuta in casa si etc. Cautati ceea ce vreti si o sa gasiti.

 • avatar image

  Romeo :)

  iul. 09, 2012

  Reply

  Toate acestea se întâmplă în relațiile fără Dumnezeu. Un alt factor foarte important este educația, dar chiar și fără educație dacă ești conștient de existenta Lui si te temi de El, nu vei face niciodată un lucru atât de josnic.

  • avatar image

   Alina

   iul. 09, 2012

   Reply

   E adevărat. Ştii cum e... din păcate mulţi oameni care îl cunosc pe El şi sunt conştienţi de existenţa Lui... fac aceste lucruri:(

   • avatar image

    Alin

    iul. 09, 2012

    Reply

    serios?

 • avatar image

  Romeo

  iul. 09, 2012

  Reply

  Probabil ai dreptate dar niciodata nu voi puteam sa-i inteleg cum poti da intr-o femeie, sa nu ai pic de demnitate totusi vorbim de femei, care ne dau culoare vietii, care pot sa ne aduca zambetul pe buze oricate probleme am avea.

  • avatar image

   Alina

   iul. 19, 2012

   Reply

   Nu toată lumea vede lucrurile aşa... din păcate.

 • avatar image

  corina

  oct. 27, 2014

  Reply

  Tocmai ce am ajuns acasa dupa o bataie "rupta din Rai" de la fostul iubit. Stiti unde e problema? Pe acesti "barbati" ii enerveaza sa nu iti fie frica de ei si apeleaza la pumni, picioare, smulsul parului din cap, taratul pe scari de par si alte maltratari. O alta problema e ca multe dintre noi, sub diferite motive, nu mergem la IML si nu depunem plangere. Mi se sfasie inima gandindu-ma la mama acestui nenorocit de barbat ... Ea nu merita sa isi vada fiul arestat sau asa ceva... dupa ce a patimit exact acelasi lucru de la sotul care nu o merita. Voi ati putea sa rupeti inima unei mame care se lupta sa creada ca a crescut un baiat bun care sa nu semene cu tatal lui? Eu una nu pot... asa ca un dus si un somn bun vor fi remediul. Dar se spune ca nimic pe lumea asta nu ramame nepedepsit!

  • avatar image

   maria

   ian. 02, 2016

   Reply

   pana sa fie ei pedepsiti .. uitr cum stam cu vanatai si dureri in suflet

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.