Diverse

Suntem prea trişti…

Merg pe stradă şi văd oameni vorbind la telefon. Stau cu el lipit de ureche, sunt încruntaţi şi gesticulează agresiv. Puţin mai departe, un bătrân e mult prea dezbrăcat pentru frigul de afară. Faţa lui e ridată şi ochii sunt trişti. O lacrimă curge şi cade pe asfaltul rece, apoi e călcată în picioare de un om grăbit. Într-un colţ, doi copii tremură de frig şi-şi strâng pe lângă corp hainele zdrenţuite. Părul le este ciufulit şi buzele vinete din cauza gerului de afară. Chipul lor exprimă durere. Tristeţe. Un ziar zboară prin aer purtat de rafalele vântului. Se opreşte într-un copac, apoi îşi poartă zborul mai departe. Un trecător e claxonat pe trecerea de pietoni. Şoferul turează maşina, iar omul îşi exprimă nemulţumirea printr-un gest obscen. O femeie vorbeşte singură pe drum, nemulţumită de faptul că s-a trezit de dimineaţă. Pe bordura unui trotuar stă un om şi trage încet din ţigara aproape stinsă. Sunt trişti. Toţi. Şi asta nu din cauză că au tot dreptul. Nu, pentru că la fel, au tot dreptul şi să zâmbească. Dar au uitat un lucru, şi uneori îl uit şi eu. Au uitat că acordă mult prea mare importanţă unor lucruri care nu au valoare. Şi le acordă o asemenea importanţă, încât faţa lor uită cum mai este să zâmbească. Şi nu ar fi o problemă dacă ar uita doar faţa, dar de multe ori, uită şi inima.

Stau în faţa unui semafor şi aştept să se facă verde ca să pot trece. Lângă mine, stă o femeie care pare cuprinsă de gânduri şi îngrijorări. Priveşte undeva în depărtare, iar buzele îi sunt strânse pungă. Nerăbdătoare, caut să-i prind privirea şi să-i dăruiesc ceva. Simţind că o privesc de ceva timp, se uită spre mine, iar eu îi zâmbesc larg. Mirată, la început se uită derutată spre mine, apoi, încet de tot, şi buzele ei se chinuie să schiţeze un zâmbet. Încet, foarte încet, dar într-un final, un zâmbet frumos se află pe faţa ei. Şi o dată cu buzele, îi zâmbesc şi ochii. Surprinsă şi ea de acel zâmbet, mai îmi zâmbeşte o dată, cu gura până la urechi şi apoi trecem amândouă strada. Suntem mai împlinite. Mai fericite. Îmi mulţumeşte din priviri. Puţin mai târziu, un alt scenariu. Stau în autobuz şi privesc mulţimea de feţe sumbre. O atmosferă apăsătoare şi morbidă domneşte în fiecare colţişor de inimă. Prind privirea unei alte femeie. Şi ei îi zâmbesc din toată inima. Aceasta, se uită spre mine încruntată, îmi „trage” o privire rece de „nu mă deranja” şi apoi întoarce capul, oarecum ofensată. Cum am îndrăznit eu să-i zâmbesc?! Din când în când, se uită spre mine cu coada ochiului, ca la un specimen nemaiîntâlnit pe Pământ. Cobor în staţia următoare, unde oameni trişti se grăbesc să urce în autobuz. Se lovesc unii pe alţii şi uită să-şi adreseze măcar o scuză din politeţe. Merg pe strada aglomerată, vântul bate tot mai tare şi o ploaie cu picuri mărunţi începe să cadă. Tristeţea a ajuns să ne infecteze inimile şi viaţa. Atât de mult, încât un zâmbet pe faţa unui necunoscut ni se pare neobişnuit, chiar nebunesc.

 

Imagine preluată de pe: www.deviantart.com

Citeste si:

Diverse

Sunt oameni care fug de ei

Sunt oameni care atât de repede fug de ei înșiși, încât în drumul lor răstoarnă și alți oameni. Îi răstoarnă ca pe n...

Diverse

Diana Gadola: ”Te obișnuiești cu boala și cu oboseala”

Diana Gadola: Am 33 de ani și până la ora actuală am făcut suficient de multe alegeri proaste încât să ajung pe la diverș...

10 Comments

 • avatar image

  Mimi

  oct. 15, 2011

  Reply

  de aia zâmbesc şi eu uneori aşa de mult...poate molipsesc pe cineva....aaaaa nu un zâmbet fals...de ăla nu îl ştiu să îl fac...poate doar dacă aş juca teatru pe scenă...dar simt că nu e al meu, este unul împrumutat.... Un zâmbet nu costă nimic, dar vaorează atât de mult.Nimeni nu este atât de bogat încât să nu aibă nevoie de un zâmbet, dar nici atât de sărac încât să nu îl poată oferi...dar acel zâmbet venit din inimă, acel zâmbet care te face să înţelegi că eşti om, şi ai o inimă şi un suflet care valorează mai mult decât serviciul, banii, cunoştinţele tale....şi el te face mai bun, mai sufletesc...şi dacă nu poţi zâmbi cu ochii, sau cu buzele, învaţă să să zâmbeşti cu inima, şi apoi vei zâmbii şi cu ochii, şi faţa îţi va fi mai luminoasă...:)

  • avatar image

   cezar

   oct. 15, 2011

   Reply

   frumos citat si zambetzelul normal kiss

 • avatar image

  nelutu

  oct. 15, 2011

  Reply

  Majoritatea asta prea trista are nevoie de o multime de gesturi nebunesti din partea noastra! So, just go on! :)

 • avatar image

  Mimi

  oct. 15, 2011

  Reply

  Neluţu, pe bune că mă bag să fac terapie prin râs, sau o altă "terapie nebunească"...care să ajute oamenii să iese din starea asta....:)

 • avatar image

  tonko

  oct. 15, 2011

  Reply

  Sărut mîna ! Aşa cum am spus şi in cealaltă parte , societatea aberant condusă ne-a adus în starea aceasta . Este o goană nebună pentru supravieţuire . Cu burta goală şi la propriu şi la figurat nu poţi să zîmbeşti . Ziua mea de muncă acum s-a încheiat ! Crezi că pot să mai zîmbesc după ce m-am stresat cu alţi 28 de oameni încrîncenaţi pe care î-am vizitat astăzi ?

 • avatar image

  diveerse

  oct. 15, 2011

  Reply

  Trebuie sa zambim mai mult! ")

  • avatar image

   Alina Ilioi

   oct. 16, 2011

   Reply

   Mult mai mult:)

 • avatar image

  Mimi

  oct. 16, 2011

  Reply

  Tonko, dar dacă una din cele 28 de persoane ţi-a zâmbit, nu ironic, şi nu ipocrit...iar tu nu ai văzut pentru că erai stresat, sau cuprins de munca ta?...Cine ştie...poate dacă le oferai tu un zâmbet măcar la unul din cei 28, poate îi înseninai ziua... Nu zic că nu ai dreptate, sar să învăţăm să privim puţin dincolo de norii negri, cu siguranţă după aceşti nori negri se ascunde soarele.... :)

 • avatar image

  Florentin Sandu

  nov. 17, 2011

  Reply

  Suntem intr-o criza de timp in care nimic si nimeni nu ne mai poate multumi, nu ne mai poate face fericiti,sa zambesti... ce e aia??? multi ne-am oprit sa zambim,am uitat ce este zambetul, vrem tot mai mult,ne-am inchis in noi stresul ne macina mintile,nimic si nimeni nu ne mai poate face fericiti,o mare greseala in care suntem doar noi vinovati! Doar pe chipul unui copil mai poti citi acel zambet de care noi toti avem nevoie!!!

 • avatar image

  bianca

  dec. 05, 2011

  Reply

  eu incerc sa zambesc in fiecare zi ,chiar daca nu am nici un motiv,chiar daca sufletul meu plange..

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.