Diverse

Tăcerea care omoară

”Aș dori să știm că nu suntem lepădate.” scria o femeie într-o postare pe un grup privat creștin. Începea prin a spune cât de singură se simte și cum nu își găsește locul. În Biserică.

”Nu am aer” scria pe pereți, în presă și în social media, acum o lună. Ne-a șocat cazul Alexandrei și ne-a revoltat pe mulți dintre noi. Pe bună dreptate. A trebuit să se întâmple o tragedie, a trebuit ca o mamă tânără să moară sângerând pe interior ca noi să reacționăm.

Dar știți câți stau pe un pat de reanimare și strigă că nu au aer, figurativ vorbind? Știți câți, din Biserici, se sufocă puțin câte puțin sub privirile celorlalți? Știți câți primesc câte un banal ser fiziologic (ne rugăm pentru tine) și o bătaie pe umăr și mai apoi sunt uitați pe paturi, în agoniile lor, deși strigă necontenit că nu au aer?

Probabil mă voi alege cu multă judecată, cu priviri crucișe și cu câteva cunoștințe mai puțin după acest articol. Dar cineva trebuie să o spună. Am început prea mulți să dormim în camerele de odihnă, cei care ar trebui să stăm de gardă. Biserica ar trebui să fie spitalul răniților spiritual, nu doar locul de socializare al celor care au aceeași credință. Ar trebui să avem oameni de gardă care să verifice pacientul, dacă mai respiră, dacă are ce mânca, dacă îi trebuie tratament sau o vorbă bună.

Bisericilor, ne mor oamenii pe capete, sufletește vorbind, sângerând pe interior! Ne mor oamenii care-și plâng durerile în rugăciuni și-s priviți de cei din jur cu milă sau judecată. ”Ce mult plânge la o rugăciune…!”. Mor oamenii așteptând să vină cineva la ei, pândind dacă se deschide ușa și apare cineva, dacă îi pasă cuiva.

Să nu mai ascundem cadavrele sau să le excludem pe motiv că s-au pierdut. Să le disecăm, să facem autopsia și să vedem de ce au ajuns cadavre. De ce-a murit mortul spiritual? Cum s-a molipsit? Unde erau medicamentele, cât s-au administrat? Personalul medical care trebuia să supravegheze unde este?

Sunt femei abuzate și bătute de soți, iar cazurile s-au înmulțit ca ciupercile după ploaie. Sunt oameni înșelați, trădați în căsnicie, și apoi părăsiți. Sunt copii care consumă droguri de la 10-11 ani. Știți ce se dau în școli acum, pe sub mână, cum se dădeau bomboanele acum 30 de ani? DROGURI. PASTILE.

”E ușor să spui: Domnul va purta de grijă. Aș dori, dacă aveți persoane de genul în biserică, să vă apropiați mai mult de ele. Sunt momente când o îmbrățișare valorează enorm de mult” scria femeia respectivă mai departe, în mesajul de pe grup.

Trăim vremuri în care se strâng rândurile. Iubirea firească dispare puțin câte puțin. Răceala se instalează. Grupulețele se formează tot mai mult, iar excluderile dor. Demonii aleargă pe Pământ, dintr-un capăt în altul, năpustindu-se asupra oamenilor. Dacă suntem în picioare, nu e meritul nostru. Nicidecum. E Har. HAR!

”Nu am aer” se strigă în Biserici, se șoptește sau se plânge. Din păcate, majoritatea tragediilor au parte doar de un ”Domnul va purta de grijă, nu te lasă El”, și apoi se face liniște. Muribundul trebuie să învețe singur să se descurce de pe patul durerii, cu perfuzia după el, așteptând ca cineva să-i bată la ușa salonului. Din când în când, se mai întredeschide pentru a se auzi câte o cântare de laudă. Ce frumos! Dar la fel de brusc, ușa se închide cu un zgomot asurzitor, iar cel suferind se uită la pereții goi care parcă se strâng tot mai mult în jurul lui.

Unde sunteți, oameni ai lui Dumnezeu? Aduceți medicamentul, ne mor oamenii! Pansați. Dezinfectați. Verificați. Luați pulsul. De ce e atâta tăcere?

Citeste si:

Diverse

Sunt oameni care fug de ei

Sunt oameni care atât de repede fug de ei înșiși, încât în drumul lor răstoarnă și alți oameni. Îi răstoarnă ca pe n...

Diverse

Diana Gadola: ”Te obișnuiești cu boala și cu oboseala”

Diana Gadola: Am 33 de ani și până la ora actuală am făcut suficient de multe alegeri proaste încât să ajung pe la diverș...

1 Comment

  • avatar image

    Răzvan

    nov. 03, 2023

    Reply

    Azi ca să fii auzit trebuie să strigi. Nimeni nu se uită din oficiu la tine să vadă dacă ești bine. Poate prietena Larisa cu grupul de oameni ai străzii de la Sindicate să le aibă grija din oficiu la toți dar acolo e ceva asumat, permanent. Pe stradă mi s-a întâmplat mie o fază crâncenă. Am simțit că mi se face rău. A n-a oară în viață, cunosc bine simptome preliminare încât să am idee ”5 minute pentru loc sigur” e mereu mesajul pe care mi-l spun. Ajung la o bancă destul de bine ferită de fluxul de oameni și mă așez. Criza declanșează destul de tare. Trece momentul critic și încep să îmi revin când aud voci, sunt privit în acel moment și am speranța că voi fi întrebat ce-i cu mine. Aud însă o voce de bărbat ”e drogat, dă-l încolo!” Și pași care se îndepărtează. Trec vreo două minute și revin la conștiență bine. Văd tufele din jur, brazii, aleea un pic îndepărtată.. și stau, știu că am nevoie cam de un minut ca să nu tremur când mă ridic. Reușesc și plec. Dezamăgit de acea lipsă de umanitate. Continuată mai recent de altă fază. Cu o criză mai puternică, cred cea mai puternică din cauza soarelui de vară. Ajung la spital. Conștient dar slăbit. Pentru că prietena e cu mine și e înfiptă cu medicii din camera de gardă, plec primul spre salon. Cât am putut vedea în acea perioadă - o oră cred la upu - mulți bolnavi pe tărgi, probabil și ei leșinați sub soarele verii, pentru că nu întreba nimeni pentru ei au rămas în upu. Ca să-i găsească familia pe acolo sau să vadă vreun medic că are nevoie de vreo radiografie nouă. Cine știe. A doua zi, pentru că a avut cine să mă ajute, am plecat acasă. Cine știe câți își mai strigau suferința la upu. La biserică sunt destui care stau suferind, la a mea cel puțin. Dar pentru că în altă zonă din oraș am văzut cum pleacă cerșetorul acasă în Mercedes, sunt mai atent. Cine face faze din astea minte și pe stradă, minte și în Casa Domnului. Dar sunt oameni care s-au apropiat de mine cu o poveste de viață plauzibilă. Strigând după ajutor cu boala vizibilă pe față. Nu cu șapte frați, nu cu alte povești care nu sunt credibile. Și am ajutat acei oameni cu cât am putut. Sunt sigur că voi mai ajuta pentru că îmi place să ajut oameni buni, corecți. Sărmani dar corecți în relatare. Nu pe mincinoșii bogați dar acolo, din ce am auzit, mai spune Dumnezeu stop cu diferite încercări. Tot la biserica la care merg observ că preoții au idee de multe cazuri dificile. De care povestesc când predică. Leagă ce spune predica acelei slujbe și situația concretă. Și oamenii ajută. Să fie terminată o casă într-un loc. Să aibă niște copii sărmani haine și caiete ca să meargă la școală în alt caz. Aici depinde și de cum vorbește comunitatea ca să audă un preot. Sau mai mulți și să miște ei lucrurile. Societatea nu e surdă dar e un pic ca o domnișoară. Ca să o scoți la dans și la masă trebuie să știi să-i vorbești. Și eu am constatat că preoții ortodocși din zona mea de biserici frecventate știu foarte bine.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.