special pentru voi

Trădători de patrie

        „Trădători de patrie”, aşa îi numim pe cei care părăsesc România pentru un trai mai bun. Nu ne gândim la motivele lor, resursele sau modul de viaţă, ci i-am etichetat ca şi pe fugitivi, ca pe oameni care nu sunt patrioţi. Am auzit multă lume, în mod special cei tineri, care ar spune că şi-ar începe viaţa într-o altă ţară. De ce? Motivele sunt cât se poate de simple. Altă civilizaţie, o altă doză de respect, salariile de zeci de ori mai mari şi oameni mai profesionişti. Prin urmare, nu îi mai leagă nimic de România decât familia şi poate, iubirea de ţară. Dacă înainte negam cu vehemenţă posibila plecare a noastră de aici, din ţara natală, acum stăm de două ori pe gânduri. Să fim sinceri, situaţia politică nu ne ajută. Nu ne ajută deloc. Piaţa forţei de muncă este aşa cum este, cu multe promisiuni şi puţine realizări. Serviciile sunt cum nu sunt nicăieri, fiecare având impresia că este superior celuilalt. Strigăm că vrem respect, dar nu ştiu cât îl merităm. Strigăm că vrem dreptate, dar nu ştiu câtă dreptate facem la rândul nostru. Vrem o ţară mai civilizată, spunem în timp ce îl înjurăm pe cel care ne-a tăiat calea. „Angajaţii mei nu sunt competenţi” zice contrariat un şef care a uitat că un salariu trebuie să ajungă mai mult decâ pentru o pâine pe zi. „Am nişte superiori groaznici” rosteşte angajatul care îşi face munca superficial.

  „Trebuie să vă iubiţi ţara” spun politicienii în faţa camerelor de filmat, în timp ce mai lasă câţiva bătrâni fără jumătate din pensie şi o parte din copii fără un colţ de pâine. Într-un colţ al României se face o nuntă de mii şi mii de euro, iar în celălalt colţ, dintr-o colibă peticită stau alţii şi se uită la televizor cum „spuma” bea şampanie şi caviar. „Trebuie să vă iubiţi ţara” mai repetă încă o dată patrioţii, cei care au scurs ce au mai putut dintr-un popor care deja era obosit şi îngreţoşat. „Dacă nu faci circ, nu ai spectatori” este principiul după care se ghidează mass media din ziua de astăzi. Prin urmare, care-i mai măscărici, să-l scoatem la înaintare. Bătrânilor le e dor de comunism, tinerilor le e dor de o schimbare. Într-o perioadă în care e greu şi ar trebui să fie unitate, se face un concurs de care pe care. „Nu am” strigă individul cu buzunarele pline şi cu aurul pe el, în timp ce deschide gura pentru a i se mai împinge o bucată de îmbucătură, într-o burtă saturată. „E greu maică” şopteşte o bătrână tremurând şi trăgând după ea un sac plin cu peturi din care speră să mai câştige doi bănuţi. Tinerii termină facultatea, trudesc câţiva ani pentru o specializare, ca mai apoi să lucreze într-un supermarket pentru că nu au experienţă.

   „Trădători de patrie” strigăm după cei care şi-au făcut bagajele, sătui fiind de atâtea şuturi primite şi cu urmele încă imprimate pe suflet de la atâta călcat în picioare. „Trădători de patrie” rostim printre dinţi cu pumnii încleştaţi în faţa celor care au stomacul gol şi inima plină de amărăciune. Cine ar putea judeca? Cine? Nu cred că cel care cu un deget dă şi cu o mână şi patru degete ia. Poate că cel care din doi lei, cu unul îşi ia o pâine şi cu celălalt îşi cumpărără lemne pentru iarnă. Şi totuşi… cine ar putea judeca? „Trădători de patrie” spun ei în timp ce fură din propria patrie.

Imagine preluată de pe: www.deviantart.com

Citeste si:

special pentru voi

Prin ce te mai deosebești TU de RESTUL?

Săptămâna trecută am fost rugată de un cont creștin de pe Instagram să mă filmez 2-3 minute timp în care să transmit câ...

special pentru voi

De zeci de ori femeie

”Nu mi-ar plăcea să fiu femeie”, îmi aduc aminte de spusele unui verișor de-al meu. ”Păi ce viață aveți voi mă, câ...

13 Comments

 • avatar image

  denis

  sept. 04, 2012

  Reply

  Buna Alina am citit de multe ori "Ganduri ascunse" si intotdeauna am crezut ca ceea ce scri are esenta si mult adevar...continua tot asa,Romania are nevoie de persoane ca tine... Iti doresc tot succesul posibil in cariera de prezentatoare dar si atunci continua sa impartasesti cu noi Gandurile tale ascunse

  • avatar image

   Alina

   sept. 06, 2012

   Reply

   Bună Denis. România are nevoie de mine, are nevoie de tine, are nevoie de noi:) Mulţumesc mult

 • Trădători de patrie « Presa Locala

  sept. 04, 2012

  Reply

  [...] sursă: Alina Ilioi window.fbAsyncInit = function() { FB.init({appId: "", status: true, cookie: true, xfbml: true}); }; (function() { var e = document.createElement("script"); e.async = true; e.src = document.location.protocol + "//connect.facebook.net/en_US/all.js"; document.getElementById("fb-root").appendChild(e); }()); [...]

 • avatar image

  Daniel

  sept. 04, 2012

  Reply

  Alina, ma bucur ca am gasit pe cineva care sa exprime ceea ce gandesc si eu, intr-o maniera care demonstreaza talentul pe care il ai. Felicitari pentru articolele scrise de tine!

  • avatar image

   Alina

   sept. 06, 2012

   Reply

   Mulţumesc frumos Daniel:)

 • avatar image

  Adrian

  sept. 04, 2012

  Reply

  Draga Alina! Imi place subiectul si cum l-ai tratat. Eu traiesc drama "tradatorilor de tara".La noi, se stie, tot hotul striga: "sariti, hotii!". Si astia, adevaratii tradatori de tara, ii numesc asa pe cei care pleaca in cautarea unei paini printre straini pentru ca acestia, plecatii, nu au ramas aci, pe mosia stramoseasca sa trudeasca la patronii autohtoni sau mai des la cei straini, pentru un salariu minim pe economie si sa fie la cheremul lor... Sotia si copiii mei sunt slugi prin Europa, asa ca problema demnitatii tot n-am rezolvat-o! Dar painea de acolo, asa sarata cu lacrimi cum e , e mai dulce decat "din tara mea" !Pentru mine, acuma, patria este ca un parinte care si-a abandonat copiii ! Asadar, "Ubi patria, ubi bene"!!!Nu suntem vinovati ca ne-am nascut aici, suntem vinovati ca am ramas, ca traim aici !

  • avatar image

   Alina

   sept. 06, 2012

   Reply

   Mulţumesc. Din păcate de cele mai multe ori nevoia ne împinge să mergem departe, iar uneori poate dezamăgirea pe care o avem din cauza lucrurilor care sunt aici... Poţi să fii demn şi cu mâinile muncite, ştii...:)

 • avatar image

  danzel

  sept. 05, 2012

  Reply

  "tradatori de patrie" nu sunt cei care isi sacrifica unitatea familiei pentru a merge in alte tari astfel avand posibilitatea sa-i ajute asi pe cei de acasa ci cei care au posibilitatea sa faca o schimbare in Romania si nu o fac protejandu-si propriile interese murdare

  • avatar image

   Alina

   sept. 06, 2012

   Reply

   Unii pleacă din România Dan pentru că nu au încotro...

 • avatar image

  maria schneider

  sept. 06, 2012

  Reply

  sint plecata de peste 8 ani din romania si ma bucur din tot sufletul ca nu mai traiesc acolo.cind sint intrebata daca mi-e dor de tara,raspund intotdeauna:"NU".de ce mi-ar fi dor? sint unguroaica din transilvania.de copil am fost hartuita de catre romani,trimisa la "mine acasa,in Ungaria"!cu ce eram vinovata ca m-am nascut in Romania?acum traiesc in germania ,iar cind sint intrebata de unde vin,raspund intotdeauna:"Sint unguroaica nascuta in Transilvania." "Ah! Dracula!frumos si interesant!!" daca as spune ca sint nascuta in romania,mi s-ar raspunde(asa cum mi s-a raspuns la inceput,pina am schimbat tactica)"Ah! Tigan?"NU MI_E DOR DELOC SI NU MA DUC NICI MACAR IN VIZITA.Si nu sint singura!!!!

 • avatar image

  Vlad_AR

  sept. 13, 2012

  Reply

  Fiindca el nu o poate face, am sa va spun eu ce mi-a spus un unchi stabilit de 20 de ani in SUA. " Sunt patriot american, deoarece acolo imi e familia, acolo imi e casa, de acolo imi castig painea. De cate ori sunt intrebat de Romania, vorbesc de bine tara care m-a format ca om si in care am crescut. Am tot respectul pentru oamenii care au avut taria sa suporte anii comunismului (el fiind plecat inainte de '89), eu unul n-am putut-o face si am plecat."

  • avatar image

   Alina

   sept. 24, 2012

   Reply

   Fiecare ne alegem calea. Nu trebuie să-i învinovăţim pe cei care au plecat, dar nici pe cei care au rămas. Cu siguranţă, fiecare a ales ce a considerat că e mai bine pentru el

 • avatar image

  Florentina

  oct. 04, 2012

  Reply

  Sunt plecata de 12 ani in Italia. Sunt mandra ca sunt romanca pentru ca imi dau seama ca am multe calitati. Am trecut prin multe probleme dar niciodata nu m-am abatut de la drumul meu. Am facut si fac multe sacrificii dar pot sa spun ca sunt fericita. Ceea ce nu inteleg cand vin a casa este rautatea oamenilor fara sens. Si toti asteapta ca guvernul sa faca ceva in acest sens. Nu au inteles ca guvernul este poporul. Ca schimbarile trebuie sa plece de la ei, din sufletul lor.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.