Diverse

Tu eşti problema şi tot tu eşti soluţia!

Iată o nouă zi, o nouă zi în care vei sta pe canapea, cu hârtii şi mâncare în jurul tău şi cu telecomanda în mână. Dacă priveşti din ansamblu, unii ar putea crede că ai murit. Te mai salvează acea apăsare de buton pe care o mai faci din când în când sau momentul când te ridic să mergi la baie. Sună clişeic, nu-i aşa? Dar numai tu ştii cât de patetic te simţi când se întâmplă acest scenariu.

Îţi spui din nou şi din nou că e pentru ultima oară. Că e ultima dată când îţi vei mai plânge de milă. Că nu vei mai lăsa lucrurile să te afecteze aşa. Că data viitoare doar vei zâmbi în faţă problemei sau persoanei şi vei merge mai departe. Dar nu se întâmplă aşa. Tot vii acasă, tot te izolezi şi o perioadă stai singur şi-ţi lingi rănile. Şi nu spun că e greşit. Spun doar că trebuie să o faci în mod moderat. Conştient. Şi nu în mod repetat.

Da. Viaţa e ironică. Oamenii sunt ironici. Dragostea e ironică. Ai unele momente în care-ţi pare că totul îţi râde în faţă. Numai că…te-ai gândit că poate şi tu eşti problema? Te-ai gândit măcar o clipă că s-ar putea ca şi tu să porţi o parte din vină şi responsabilitate? Că s-a ajuns unde s-a ajuns şi din cauză că poate nu ai fost ceea ce trebuie să fii. Nouă oamenilor ne place să dăm vina pe alţii. Ne place să ne eschivăm. Suntem ca nişte copii de 3-4 ani, care arată cu degetul înspre celălalt şi strigă: „Nu eu mami, nu eu. El”. Şi gata. Cu asta crede că a scăpat. Oare nu ai o vârstă, nu ai atins o perioadă a maturităţii? De ce încă arăţi cu degetul înspre viaţă, înspre alţi oameni, înspre situaţii şi strigi: „Nu eu sunt de vină. Nu eu. Viaţa. Oamenii. Situaţiile. Ei m-au determinat să fac asta. Ei m-au adus în stadiul acesta”. Da? Nu te-ai săturat ca de fiecare dată când ţi se reproşează ceva, să deschizi gura şi să spui : „Da, dar sunt aşa pentru că…Din cauză că…”? Să-ţi spun ceva. Ceea ce eşti acum, ceea ce ai devenit, e rezulatul alegerilor pe care le-ai făcut. E rezultatul deciziilor pe care le-ai luat. Şi nu poţi da vina pe nimeni pentru asta. Nici măcar pe Dumnezeu.

Şi eu obişnuiam să-mi plâng de milă. Obişnuiam să am o scuză pentru fiecare lucru. „Sunt aşa de încăpăţânată pentru că am moştenit asta. Nu pot să iubesc pentru că am mai iubit şi am fost rănită. Nu mai am încredere în nimeni pentru că unele persoane mi-au spulberat-o. M-au dezamăgit. Oh, sărăcuţa de mine”. Sună aşa de patetic pe cât e, nu? Dacă acum te afli în această situaţie, ţine minte că tu eşti problema. Şi nu o spun aceasta din răutate, ci pentru că problemele mele au început să se rezolve când m-am uitat în oglindă şi mi-am spus „TU eşti problema”. Nu, asta nu înseamnă că suntem vinovaţi pentru toate lucrurile nefericite din viaţa noastră. Asta nu înseamnă că ai fost maltratat pentru că ai meritat, că ai fost violată pentru că ai meritat sau că X a murit din cauza ta. Nu, nu. Nu înţelege greşit. Ceea ce vreau să realizezi, este faptul că uneori trebuie să-ţi asumi responsabilitatea. Uneori trebuie să treci de stadiul de 3-4 ani în care te-ai blocat. Şi mai ţine minte ceva: poate că eşti tu problema dar…tot TU eşti şi soluţia. Aşa că…hai, în picioare şi capul sus!

 

Imagine preluată de pe: www.deviantart.com

Citeste si:

Diverse

Diana Gadola: ”Te obișnuiești cu boala și cu oboseala”

Diana Gadola: Am 33 de ani și până la ora actuală am făcut suficient de multe alegeri proaste încât să ajung pe la diverș...

Diverse

ANDREEA MARIN: Uneori suntem nevoite să fim mai puternice decât o cere definiția feminității

ANDREEA MARIN: Uneori suntem nevoite să fim mai puternice decât o cere definiția feminității. Alina Ilioi Mureșan: Așa...

5 Comments

 • avatar image

  yonne

  sept. 08, 2011

  Reply

  complet de acord! atata doar, ca dupa ce iti dai seama de chestia asta de multe ori ajungi sa te superi pe tine... iar asta e o alta extrema

  • avatar image

   Alina Ilioi

   sept. 11, 2011

   Reply

   Uneori e bine să te superi pe tine. Poate că atunci cauţi să fii mai bună şi dai tot ce ai mai bun

   • avatar image

    yonne

    sept. 12, 2011

    Reply

    imi place ca esti optimista :D

    • avatar image

     Alina Ilioi

     sept. 13, 2011

     Reply

     Trebuie:D

 • avatar image

  giorgia

  feb. 21, 2012

  Reply

  A...sai...suparate pe tine insuti, apoi vezi unde ai gresit,...izoleaza greselile..,apoi! REGASESTETI fortele si cu capul sus din nou la drum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.