Diverse / special pentru voi

Bunătate de-un sezon

 

Bunătate de-un sezon. Acea stare pe care te străduiești să o ai preț de câteva zile ca să fii în rând cu lumea, ca să punctezi câteva puncte în Cartea Cerească și ca să-ți mai liniștești conștiința. Bunătatea de sezon vine de obicei în preajma sărbătorilor precum Crăciunul sau în zilele cu post. Am auzit o întâmplare care mi-a rămas adânc întipărită în minte și de care mai fac haz de necaz cu soțul. ”Acum țin post și nu pot să-ți zic sau fac nimic, dar vezi tu mâine!” sau ”acum suntem în perioada Crăciunului și nu se cuvine să fiu rău, dar ne întâlnim noi la anul!”. Pe cât de amuzant sună, pe atât de trist este.

Ne-am obișnuit să ne setăm să avem inima mai bună și mai iertătoare în perioada sărbătorilor, la fel cum ne-am obișnuit să mergem cu un buchet de flori în fața unui mormânt ca să ne plângem regretele. În ambele cazuri nu prea vedem nici un rezultat dacă nu există și acțiune.

Faptul că faci fapte bune în luna decembrie sau că nu păcătuiești în zilele cu post, dar ai aceleași gânduri ca în tot timpul anului, ghici ce? Te face fix aceeași persoană, dar puțin poleită și ambalată. Adică ți-ai pus pe tine o haină curată, asta înainte ca să te speli cum se cuvine. Rezultatul? Un om care arată bine dar care miroase urât.

”Azi nu pot să-ți spun câteva, dar ți le spun mâine”, nu ține. E ca și cum deja le-ai spus. Mintea ta le-a gândit, inima ta le-a simțit și chiar gura ta le-a rostit dar într-un alt fel. Amânarea răutății sub pretextul ”azi sunt un om bun” nu te face o persoană mai bună, ci pur și simplu te transformă într-o persoană duplicitară.

Poate că o fi și o onoare în capacitatea de a te abține în zilele sfinte. De fapt, chiar cred că este și acesta un efort. Nu e ușor să te abții să reacționezi cum ți-e firea.

Da, e bine să reflectăm în perioada nașterii Domnului nostru Iisus Hristos. E bine să ne facem o introspecție interioară. E recomandat să medităm și să ne analizăm caracterul și viața. Însă dacă doar îți pui haina veche în cui pentru câteva zile ca să o îmbraci pe cea de sărbătoare, ghici ce? Rămâi același om.

Cred că schimbarea reală apare atunci când te străduiești ÎN FIECARE ZI să fii o variantă mai bună a ta. Atunci când duci luptă cu firea păcătoasă. Atunci când nu-ți amâni certurile pe următoarea zi.

De mică mi-a plăcut Crăciunul. Atmosfera, colindele, zăpada, cadourile, toate festivitățile m-au făcut să simt că se petrece ceva diferit. Chiar dacă… de multe ori ne-am concentrat pe Sărbătoare și nu pe Sărbătorit.

E final de an. Mai avem câteva zile din luna decembrie, apoi începem un alt an. Hai să nu ne mai luăm o haină curată peste o inimă murdară. Să ne spălăm întâi, sau și mai bine… să-L lăsăm pe EL, Sărbătoritul, să ne spele!

 

Fotografie preluată de pe https://www.classygirlswearpearls.com/2017/11/baby-were-home.html

Citeste si:

Diverse

Lumina scuipă pentru a reda vederea, întunericul scuipă pentru a orbi

Oamenii Lumină au un cod al lor. Se simt și cunosc de la distanță. Zâmbetul, privirea, chipul, modul în care pășesc... Toa...

Diverse

Nu ești tu orb?

Nimic nu poate fi mai rău decât să ai ochi și să nu vezi. Metaforic, desigur. Imaginează-ți... să intri pe ușa casei,...

No comments

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.