Diverse

De ce oamenii preferă să vorbească despre vreme, decât despre sentimente

Vă întâlniţi la o cafea pentru a rezolva o problemă şi pentru a discuta despre ea, dar tot ce faceţi este să vorbiţi despre cât de frumos e restaurantul, cât de curate sunt farfuriile şi că s-a mai răcit afară. Mai apoi, după ce au trecut câteva ore, treceţi la subiecte precum viitorul sau trecutul, bunica sau pisica. Orice, numai despre sentimente nu.

De multe ori, pentru a analiza ceva sau a rezolva, este nevoie de comunicare. Iar pentru a avea o comunicare eficientă, este nevoie de două persoane sau mai multe. Da, ne simţim inconfortabil când vorbim despre lucruri vulnerabile. Simţim cum ne mişcăm de pe un picior pe altul, mâinile ne transpiră şi gura se usucă. E greu să începi să vorbeşti despre ce simţi. E mult mai uşor să vorbeşti despre vremea de afară, despre alţi oameni sau despre lucruri banale, precum ce ai mâncat azi dimineaţă. Numai că problemele nu se rezolvă aşa. Nu, nu. De ce preferăm să vorbim despre vreme, decât despre sentimente?

1. Nu suntem vulnerabili. Nu ne place să ne simţim condiţionaţi de răspunsul celuilalt, să depindem de altă persoană sau pur şi simplu să fim expuşi. A şti să fim vulnerabili este un proces pe care îl învăţăm. E ca şi cum ne-am dezbrăca goi-puşcă şi am alerga prin jurul facultăţii sau clădirii în care lucrăm.

2. Este mai uşor. Simplu. Zilnic vorbim despre ce am mai făcut, despre cărţi, filme sau activităţi. Dar nu zilnic vorbim despre sentimentele noastre, despre ceea ce avem în inimă.

3. Putem pierde controlul. Nouă ne place să ştim că deţinem controlul asupra unor lucruri, a unor persoane şi a unor situaţii. Scoţând la lumină ceea ce simţim, putem să pierdem controlul asupra a ceea ce deţineam cândva monopolul.

4. E mai simplu să ignorăm. Decât să stăm faţă în faţă cu problema, cu omul pe care l-am rănit, l-am jignit sau îl iubim, preferăm să ignorăm şi să ne prefacem că nimic din toate acestea nu s-au întâmplat. E mai simplu să aştepţi să-i treacă unei persoane supărarea, decât să te duci să-ţi ceri scuze. E mai simplu să aştepţi să se rezolve problema de la sine, decât să stăm faţă în faţă cu ea. E mai simplu să aşteptăm să vină cealaltă persoană la noi, decât să ne luăm inima în dinţi şi să mergem noi. E mai simplu să ţi se spună că eşti iubit, decât să spui că iubeşti.

5. Vorbind despre „vreme”, nu riscăm. Nu riscăm să fim refuzaţi, nu riscăm să suferim, nu riscăm să ni se întoarcă spatele. Da, nu riscăm să ne zdrobim mândria sau să ne fie rănit orgoliul.

 

Dar oare vorbind despre „vreme” vom reuşi să ne rezolvăm problemele?

 

Imagine prelaută de pe: www.deviantart.com

Citeste si:

Diverse

Am făcut o pauză

Salut, Ce mai faci? Să știi că eu am făcut o pauză căci mi-am spălat sufletul. Cum cu ce? Cu lacrimi. Nu știai că lac...

Diverse

Cum ne pot ajuta jocurile online?

Jocurile educative online pot avea o serie de efecte pozitive asupra copiilor și tinerilor care le utilizează. Acestea pot include: ...

9 Comments

 • avatar image

  Sorin

  dec. 12, 2011

  Reply

  De vreme ce vorbim doar despre vreme nu cred ca ne vom rezolva prea devreme problemele ;))

 • avatar image

  fineas

  dec. 12, 2011

  Reply

  Pentru ca oamenii nu stiu sa vorbeasca de fel. :) nu stiu sa se exprime.

  • avatar image

   Alina Ilioi

   dec. 24, 2011

   Reply

   Adevărat

 • avatar image

  Ruxandra

  dec. 15, 2011

  Reply

  Unora le este greu sa vorbeasca despre ceea ce simt,sa vorbeasca isi ceara scuze atunci cand gresesc sau pur si simplu sa gaseasca rezolvarea unei probleme alaturi de o alta persoana. E mai simplu sa eviti, decat sa concentrezi asupra unui lucru destul de important care cere o rezolvare.

  • avatar image

   Alina Ilioi

   dec. 24, 2011

   Reply

   Da, e mai simplu dar... nu se rezolvă nimic. Trebuie să ne luăm inima în dinţi şi să îndrăznim

 • avatar image

  Dana

  dec. 21, 2011

  Reply

  Dar daca vorbim despre sentimente rezolvam problema? De cele mai multe ori nu vorbim despre "problema" pentru ca stim ca nu poate fi rezolvata. Ne multumim cu ce avem si invatam s acceptam ca viata nu-i perfecta.

  • avatar image

   Alina Ilioi

   dec. 24, 2011

   Reply

   Uneori da... dar cam rar

 • avatar image

  Anonim

  dec. 21, 2011

  Reply

  Atunci cind vreai sa-ti exprimi sentimentele fata de o persoana iti este foarte greu deoarece nu stii daca persoana data o sa te accepte sau o sa te respinga..deaceea este mai simplu sa eveti tema'sentimentele'.

  • avatar image

   Dana

   dec. 23, 2011

   Reply

   Nu cred ca n e grau sa vorbim doar de sentimentele de dragoste. Cred ca evitam sa vorbim despre toate sentimentele si mai ales despre cele negative - despre frustrare, nemultumiri, neputinta... Cat despre nu poti sa-ti exprimi sentimentele pentru ca nu stii cum vor fi primite... daca sunt dependente de acceptarea sau neacceptarea lor nu prea au mare importanta.(pt anonim) Poti sa spui oricui "te iubesc" - daca iti merita iubirea te va iubi inapoi.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.