Deschid TV-ul: izolare, carantină, șoc, groază, morți. Deschid telefonul și social media: experiențe care mai de care, sfaturi, cum să omorâm coronavirus cu apă fierbinte și lămâie, un ritual de cum să ne lovim singuri ca să nu lăsăm frica de virus să pună stăpânire pe noi, glume care mai de care, exagerări, indiferențe. Le închid pe toate. Ce să mai creadă omul?
Deși m-am ferit de acest subiect deoarece nu îmi place să vorbesc despre lucruri confuze, până la urmă am realizat și eu o emisiune despre Coronavirus, pe care o puteți urmări aici. O ediție în care am mizat mult pe echilibru, în care am căutat să nu creez panică, dar nici să ignor anumite cifre. În ultima perioadă am căutat să selectez foarte bine informația furnizată despre acest virus. După cum spuneam, mizez și am mizat foarte mult pe echilibru. Să nu fiu ipocrită, am avut momente în care m-a cuprins panica: dacă se îmbolnăvește copilul meu, dacă se îmbolnăvesc părinții mei care sunt în vârstă, dacă mă îmbolnăvesc eu unde mă voi duce ca să nu stau în casă și să-mi pun familia în pericol, dacă se îmbolnăvește soțul meu, dacă… ne îmbolnăvim toți?
E aproape imposibil să nu intrăm măcar un pic în panică, pentru că teama de necunoscut e prezentă de când lumea. Iar acest COVID-19 este un necunoscut. Dar rămânând lucizi, trebuie să alungăm panica și teama și să fim cu picioarele pe pământ. Cele mai mari și serioase greșeli se fac din PANICĂ și FRICĂ! Tocmai de aceea este esențial să rămânem CALMI, calculați și echilibrați.
Dacă am fi avut încredere în Sistem, poate că altfel ar fi stat treaba. Am fi știut că sunt oameni care luptă pentru binele nostru, pentru sănătatea noastră, pentru siguranța noastră. Însă, să fiu sinceră cu voi, de mult nu prea mai am încredere în Sistem. Bine, poate că am încredere să îmi trateze o banală răceală (deși și acolo verific de 2 ori informația primită), însă să îmi pun viața în mâinile Sistemului, de mult nu o mai pot face. Darămite, viața copilului meu! Nu zic, avem medici excepționali printre noi. Politicieni buni. Dar puțini și aceștia se pierd prin marea de oameni flămânzi, lacomi și avizi după putere.
Bun, așa stând lucrurile, ce avem de făcut?
- Să rămânem CALMI și CALCULAȚI, după cum menționam și mai devreme. Panica nu ajută la nimic, haosul aduce haos, iar lăsând organismul nostru să cuprindă frica ajungem să îl facem cu 50% mai vulnerabil la boală. Minte sănătoasă, corp sănătos.
- Să ne facem PARTEA! Cum? Prin lucrurile elementare pe care le-am învățat deja de mici copii. Spălatul pe mâini, des și bine. Și înainte de a merge la toaletă, și după ce ieșiți de la toaletă (e o rușine să o spun, dar personal am văzut oameni culți, sus puși, care au ieșit de la WC și nu s-au spălat pe mâini…). Înainte de fiecare masă, după ce veniți de afară, după ce atingeți obiecte de uz comun (bara din transport în comun, butoanele de la lift etc). Purtați în geantă și în mașină șervețele umede și dezinfectante. Nu sunt scumpe, ni le putem permite astfel încât să avem măcar câte un set în casă, în geantă, în mașină.
- Să folosim Vitamina C lichidă (preferabil lipozomală) și să bem o linguriță pe zi, astfel întărindu-ne sistemul imunitar. De altfel să ne hidratăm foarte bine, consumul de lichide fiind important oricând.
- Eu am Tea Tree (ulei esențial de arbore de ceai) care este un puternic anti viral și anti bacterial, pe care îl folosesc la nevoie și care e prietenul meu de nădejde. V-aș recomanda și vouă să aveți așa ceva în casă.
- Să mergem în locuri aglomerate NUMAI și NUMAI dacă e musai! E momentul prielnic să petreceți mai mult timp acasă, împreună cu familia. Puteți să depănați amintiri, să citiți, să vă jucați, să urmăriți desene/filme, să cântați și voi știți mai ce. Important este să nu exagerăm cu socializarea în această perioadă. ATENȚIE părinți/copii/adulți: dacă sunt închise școlile/facultățile etc asta nu înseamnă că trebuie să aglomerați MALL-urile!!! Hai să fim înțelepți în această perioadă.
- Să ștergem telefonul și laptopul măcar o dată pe zi. Aceste 2 obiecte sunt mizerabile și pline de microbi. Peste măsură de mizerabile…
- Deși nu aș considera necesar, aș crede că se știe, totuși: să tușiți în pliul cotului, nu în palme! Să strănutați într-un șervețel pe care, mai apoi, îl aruncați.
- Să nu punem cu BUNĂ ȘTIINȚĂ în PERICOL persoane dragi nouă și necunoscuți.
- Să NU ne panicăm/alarmăm, dar nici să nu ignorăm total acest subiect.
Cred că lucrurile menționate sunt de bun simț, dau dovadă de echilibru și discernământ. Triați orice informație pe care o primiți și care vă îndeamnă fie să vă panicați, fie să ignorați complet acest subiect. Fiți oameni calculați, responsabil și de bun simț. Echilibrul… înainte de toate. Multă sănătate vă doresc!
Imagine preluată de pe: https://www.unicef.org/stories/novel-coronavirus-outbreak-what-parents-should-know
No comments