afla despre.. / de la o fata catre alta / Social

Fata, cât costă fata?

girl_by_martasyrko-d5d2y7m

Pe măsură ce îmi povesteau, simțeam cum inima îmi bate tot mai tare, și parcă aud o telenovelă. Am scuturat din cap, nevenindu-mi să cred. ”Cum adică…. ce vrei să spui? Glumești, nu?” am întrebat mai mult bâlbâindu-mă. ”Cu siguranță glumești”… S-a uitat spre mine și mi-a repetat ceea ce am crezut că nu aud bine: ”Nu, e o realitate. La noi se fură fetele.”

 Cele din fața mea aveau până în 19 ani. Toate frumoase, cu părul lung și ochi care ascund câte o poveste. Respiră liniștite, pentru că aici sunt în afara oricărui pericol. Nu trebuie să se mai păzească. În schimb, în Murgeni, județul Vaslui, treaba stă altfel. Și ciudat e că nimeni nu a scris despre asta până acum. Sau cel puțin… eu nu am citit nicăieri. Și nu e un lucru de ignorat, peste care treci ușor cu vederea.

– Cum adică le fură? Le ia așa… de pe stradă?

– Da. Vede fata, și dacă îi place, o fură.

– Păi… și poliția?

– Nu face nimic…

Fetele se amuză de mine. Ele sunt liniștite, pentru că au crescut într-o lume așa de diferită de lumea în care am crescut eu. Și totuși, în aceeași Românie. Încearcă să pară senine, dar una din ele își frământă mâinile.

– Eu nu prea ies singură din casă. Pe mine era să mă fure o dată, dar m-am tras tare când mă împingea spre mașină. Am reușit să fug…

– Dar cum e treaba asta cu furatul?

– E o ”tradiție” în Murgeni. Băiatul vede o fată, se interesează de ea, află dacă e singură, apoi se hotărăște să o fure. Mai ia niște prieteni să îl ajute, urmărește fata, o prinde, o ia și o bagă în mașină, o duce și o violează și apoi…

– Apoi ce? CEEE?

– Ia fata și o duce acasă, la părinții ei. Acolo trebuie să o cumpere, iar ea trebuie să-i fie soție, pentru că și așa, deja e pângărită.

– Cum adică o cumpără?

– Simplu… Oferă părinților o sumă de bani, în funcție de calitățile fetei.

– Și cam cât costă o fată?

– În jur de 2000 de euro. Depinde câtă școală are, ce știe să facă. Dacă are școală multă, e mai scumpă. Poate să fie și 5000- 7000 de euro.

  Încă mai aștept să-mi spună că e o glumă. Că-și bat joc de mine, că sunt o naivă și m-au păcălit. Aștept în zadar. Văd în ochii lor că e adevărat. Îmi confirmă încă doi oameni care au fost prin Murgeni.

– Unele mame dorm în pat cu fiicele lor de 15-16 ani, pentru că pe una au furat-o din pat, noaptea când dormea. Avea 16 ani.

Mă îndepărtez de ele, pentru că-mi vine să mă dau cu capul de pereți. Nu mai suport să aud așa ceva, și să știu că… nu prea pot face nimic. Îi povestesc șocată unei prietene, care a fost și ea acolo. Aștept să-mi spună măcar ea că vorbesc prostii.

– E adevărat… Și pe mine era să mă fure, deși nu-s de pe la ei. A venit la mine un musculos tatuat și m-a apucat de mâini. Mi-a spus că eu vin cu el. Nu știam despre ce e vorba, nu știam de furatul fetelor. Am început să mă trag din mâinile lui, și noroc că s-a creat o diversiune și am scăpat… Abia după am aflat de tradiția asta, și m-am înfiorat. Ce era să mi se întâmple!

Mă ciupesc. Poate visez. Poate… Poate în Murgeni nu se fură fetele. Nu se violează, apoi sunt obligate să-și ia de soț… violatorul. Poate nu sunt cumpărate în euro. Poate că ele, ca și noi, au dreptul la povești cu prințese. La libertate, la dreptul de a alege. La dragostea adevărată.

Sper… dar realitatea o știu. O știți și voi acum. Realitatea este că în România, la câteva sute de kilometri de mine se fură fete și apoi sunt cumpărate, pentru a deveni soții. Fata, cât costă fata?

Imagine preluată de pe: http://martasyrko.deviantart.com/

Citeste si:

de la o fata catre alta

Vă rog, NU vă mai transformați în fotografii!

Transformare before & after Dragi femei, Vă rog, NU vă mai transformați în fotografii! Mi s-a întâmplat nu de pu...

de la o fata catre alta

Frumusețea nu are vârstă!

Pe măsură ce trece timpul începi să realizează că al tău corp începe să sufere anumite modificări. Fie că vorbim de o piele...

24 Comments

 • avatar image

  tomamarin

  sept. 15, 2014

  Reply

  As vrea sa nu te cred; sigur e mai comod asa. Si multi dintre cei care vor citi articolul tau vor face ca mine. Si vom dormi linistiti. E adevarat, nu putem lupta bataliile tuturor. E pagubos sa crezi ca nu poate fi altfel.

  • avatar image

   Alina

   sept. 16, 2014

   Reply

   Așa am vrut și eu. Să nu cred. Dar cum poți să negi realitatea doar pentru că e mai comod?

   • avatar image

    tomamarin

    sept. 16, 2014

    Reply

    E o intrebare buna :) Fiecare are o zona de comfort pe care nu prea vrea sa o depaseasca. Sa infrunti realitatea asa cum e ea presupune curaj. La fel cum pentru oamenii din satul despre care ne scrii tu e mai comod sa accepte ce se intampla sub forma vreunui obicei dubios din punct de vedere moral decat sa incerce sa schimbe ceva.

 • avatar image

  Georgi

  sept. 15, 2014

  Reply

  Alina, citesc si citesc si recitesc articolul tau si nu imi revin inca.. cum e posibil asa ceva? cum e posibil ca nimeni sa nu faca nimic pentru aceste fete?Ceea ce se intamla acolo e o cruzime!! e revoltator!

  • avatar image

   Alina

   sept. 16, 2014

   Reply

   Georgi, timp de 3 zile și eu am crezut că se glumește cu mine. Că visez. Din păcate e o realitate cruntă.

 • avatar image

  avc

  sept. 15, 2014

  Reply

  ce oamenii!!...! in scurt timp se va dovedi si traditia de ai pedepsi pe loc pe astfel de oameni

 • avatar image

  RUSET

  sept. 16, 2014

  Reply

  Si in Republica Moldova este asa un obicei pe la unele sate ,mi-au ppovestit femei patite!!!!E o timpenie crasa!!!!!

  • avatar image

   Alina

   sept. 16, 2014

   Reply

   Doamne ferește... Trebuie să ne gândim ce se poate face.

 • avatar image

  Damaris

  sept. 16, 2014

  Reply

  groaznic....Doamne ai mila de fetele acestea

  • avatar image

   Alina

   sept. 16, 2014

   Reply

   Amin!

 • avatar image

  Dorin S

  sept. 16, 2014

  Reply

  si pt asa ceva ar trebui legalizata legitima aparare

 • avatar image

  marian

  sept. 16, 2014

  Reply

  e mai rau ca la musulmani , daca e adevarat ce scrii, la musulmani se cumpara si dupa aia se culca cu ea

 • avatar image

  stefan

  sept. 16, 2014

  Reply

  si cand te gandesti ca am fost acolo si nu stiam :)))glm...urat obicei ar trebui sa se faca un reportaj si sa inceteze acest obicei...

 • avatar image

  Tony

  sept. 17, 2014

  Reply

  Sti ce e mai trist?...faptul ca am citit articolul tau si nu ma surprinde...cand nu te mai surprind asemenea acte realizezi ca traiesti intr-o lume cruda si plina de rautate :(

 • Fata, cât costă fata? | Ganduri ascunse cu Alina Ilioi | Persona

  sept. 17, 2014

  Reply

  […] Fata, cât costă fata? | Ganduri ascunse cu Alina Ilioi. […]

 • avatar image

  Daniel

  sept. 17, 2014

  Reply

  Realitatea din unele locuri ale Romaniei, la cateva sute/zeci de km de unde locuiesc/locuiesti, poate fi crunta, mai ales din cauza indiferentei cu care sunt tratate aceste lucruri de catre majoritatea. Problema si mai mare este ca atunci cand incerci sa faci ceva te lovesti de zidul birocratiei(a se citi "indiferentei") promovata si aplicata de catre cei care au puterea sa opreasca aceste fenomene sau macar sa se ridice public impotriva lor. Personal, intr-o situatie mult mai putin grava decat cea prezentata de tine, Alina, atunci cand mi-am ridicat vocea impotriva unei traditii nesanatoase prin care o anumita latura a populatiei avea foarte multe de pierdut, "organele de ordine" abilitate s-au sesizat si s-au ridicat si ele impotriva.....mea si a celor care sustineau ca si mine cauza respectiva. Cred ca suferim, ca si tara, de o dereglare cronica a prioritatilor atunci cand vine vorba de umanitate si protejarea acesteia.

  • avatar image

   Val

   sept. 18, 2014

   Reply

   Si politia, autoritatile? Si presa, de ce tac? Ar fi un subiect bomba...

 • avatar image

  Geani barosanu'

  sept. 17, 2014

  Reply

  LAsa ba ca si zdrentele o cere. Io așa mi-am luat nevesta in casa sa spele si sa facă mâncare. Ce e așa rău ca le sparge rozeta prima data? După aia fata e fericita ca se mai uita ala la ea altfel nici dracu nu o mai baga in seama ca e spartă.

 • avatar image

  Militaru Luissa

  sept. 17, 2014

  Reply

  Dar parintii aia din satul hotilor de fete ce fac? Stau ca vitele la ABATOR? Il asteapta pe Iisus la a doua venire? Traiesc pe vremea migratorilor sau si-au facut lobotomie? Cata frica si indolenta este in neamul nostru??

 • avatar image

  Dorin S

  sept. 18, 2014

  Reply

  ai grija, nu mai merge pe acolo, nu cumva sa te fure careva... singura chestie care poate linisti e ca nu vor putea plati contra valoarea

 • avatar image

  Lorelei

  sept. 19, 2014

  Reply

  Draga Alina, Am citit articolul tau si prima impresie a fost, la fel ca si cea a multor cititori, un soc: cum se poate intampla asa ceva in Romania secolului 21? Al doilea gand a fost: situatia aceasta, observata de tine si documentata, trebuie schimbata cu ajutorul tau si al nostru, nu este tolerabila, din punct de vedere legal, moral, uman etc. Ai mentionat in primele paragrafe: " Și ciudat e că nimeni nu a scris despre asta până acum. Sau cel puțin… eu nu am citit nicăieri. Și nu e un lucru de ignorat, peste care treci ușor cu vederea." Tocmai din acest motiv nu poate continua. Aceasta nu este o traditie, este o crima. Tu esti the whistleblower - persoana care a făcut publice informaţii confidenţiale - si aceste informatii trebuie sa ajunga in mana celor care au influenta sau putere de decizie: presa, guvernul local sau politia - daca nu cea locala, care poate ca face deja parte din mafia, atunci cea nationala - si instantele judecatoresti. Tot ce trebuie facut este transmiterea informatiilor (si alte dovezi, daca ai, nume, poze etc) mai departe iar in urmatorul articol pe acelasi subiect sa scrii un follow-up - continuare a acestui articol, prezentand rezultatele schimbarii situatiei. Daca pot ajuta cumva, te rog sa imi scrii. L.

 • avatar image

  Joao Zola

  sept. 19, 2014

  Reply

  Este traditie fara cap, sincer, nu imi vine sa cred pana astazi ca in Romania se intampla asa ceva... nici ma car in Angola mea (Africa) nu am auzit de astfel de lucruri... am intrebat sotia, cumnatele mele, so critical Mei daca au auzit asa ceva vreodata, toti au ramas fara cuvinte... Urasc orice traditie care vitimeaza viata oamenilor. Por si simplu e de neconceput.

 • avatar image

  MeAC

  sept. 23, 2014

  Reply

  mai bine am face ceva decat sa scriem pe siteuri ,daca politia de acolo nu se implica ar trebui sa fie pusa problema la nivel de tara,nu credeti?

  • avatar image

   Florin Apostoiu

   oct. 07, 2014

   Reply

   Uite unul care gandeste..., ca toti ceilalti sunt doar stiristi..., hai sa dam din gura ca poate Cineva (pronume personal) va lua masuri, iar apoi sa ne vedem mai departe de Facebook-ul si de berea noastra (dupa cum era sugerat prin primele comentarii...). Haide dracului sa facem noi ceva, noi toti, fara speranta in legi sau demnitari de rahat!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.