Diverse / special pentru voi

„Invectivă” de Matei Marius

Vara se apropie. Temperatura îşi începe ascensiunile repetate la stele și care combinate cu umezeală de 85-90% formează habitatul perfect unor fenomene fizico-naturale tot mai recente în ultimele decenii.  Se periclitează la orice colţ de stradă, pe orice alee respectată, în orice centru comercial, în instituţii publice, absolut oriunde, absolut oricând, aproape în orice cultură pe toate continentele lumii. E o climă foarte stranie, dar exasperant de îndrăgită, cu, probabil, cele mai puţine studii efectuate asupra consecinţelor.

Nu e greu să îţi dai seama despre ce sau, mai bine zis, cine vorbesc. Cum aș putea să numesc astfel de persoane care-şi etalează tot ce e posibil? Nu m-am chinuit să le găsesc un apelativ pentru că nu merită pierdut timpul. În rândurile ce urmează, aş dori să mă opresc asupra unor aspecte care să te sensibilizeze şi pe tine în „a privi” instigator aceste fiinţe vieţuinde.

Oricărei persoane cu bun simţ i se ridică multe semne de întrebare la ce motive ar avea asemenea fiinţe să se îmbrace indecent şi, sincer, personal, foarte puţin mă interesează aceste motive pentru că sunt de părere că scopul nu scuză mijloacele. Oricum ar fi, dacă am sta la o discuţie toţi împreună, am ajunge la aceeași concluzie: vor să fie observate, admirate, idolatrizate în unele cazuri extreme. Cred că un astfel de comportament este mecanism de autoapărare conştient – de a muta atenţia pe fizic ca să reuşească să ascundă defectele de caracter. ( Ah, scriind şi gândind în acelaşi timp, le-am găsit un nume perfect: profitoare, profitoare de natura coruptă a omului, profitoare de natura carnală a bărbatului).

Una peste alta, toate bune şi frumoase pentru adepţii acestor meteorologii  înfocate. Păcat că nu departe, în aşteptare imediată sau iminentă, stau efectele. E firesc! După faptă şi răsplată. Aici o să îmi concentrez toată atenţia. O primă consecinţă ar fi certurile inevitablie care se declanşează când soţia, partenerul de viaţă, prietena observă traiectoria privirii.  Palme, bocete, privi ruşinate, isterii, nervi la maxim, neuroni prăjiţi, migrene, ecc. Oare nu s-ar fi putut evita un astfel de stres?  Oare nu poţi evita să devii cireaşa amară de pe tortul unei căsnicii care şi aşa are destule probleme? Atenţie mare! O altă consecinţă , de data aceasta printre rândurile mai slabe ale caracterelor, ar fi masturbarea – consecinţă nesăbuită şi necalculată de „natură” care se îmbină perfect cu fanteziile erotice. Ce dovedesc fetele cochete, dezbrăcate? Nimic interesant şi demn de urmat  – egoism, lipsă de respect, vanitate, stupiditate. Se avântă cu un instinct  animalic în societate pentru  a se împerechea, nu neapărat fizic, ci chiar şi la nivel cognitiv. Exact cum zicea şi nenea  M. Miclea (Psihologie cognitivă, p.26, 2003): „un sistem cognitiv este un sistem fizic care posedă două proprietăți: de reprezentare și de calcul.” Tradus simplu: ea îţi oferă trupul şi tu îl procesezi mental.  Moral sau imoral? Faptul nu l-ai săvârşit, deci ai atenuante. Poţi minţi.  În gândurile tale eşti singur. Nimeni nu ţi le observă şi totuşi  “caracterul nostru este reprezentat de ceea ce facem când credem că nu ne vede nimeni.”( Jackson Brown).

Nu goliciunea ta te face mai frumoasă pentru că oricum orice trup mai putin acoperit va întoarce capul copiilor, adolescenţilor, băieţilor, bărbaţilor, bătrânilor. Ceea ce te face frumoasă este respectul faţă de sine şi faţă de cel de lângă tine. Lucreză mai mult la caracterul tău decât la garderobă.

 

Citeste si:

Diverse

Am făcut o pauză

Salut, Ce mai faci? Să știi că eu am făcut o pauză căci mi-am spălat sufletul. Cum cu ce? Cu lacrimi. Nu știai că lac...

Diverse

Cum ne pot ajuta jocurile online?

Jocurile educative online pot avea o serie de efecte pozitive asupra copiilor și tinerilor care le utilizează. Acestea pot include: ...

5 Comments

 • avatar image

  Ely Purtan

  mai 16, 2011

  Reply

  Wow! Super.GBU pentru aceste randuri.

  • avatar image

   Marius Matei

   mai 23, 2011

   Reply

   multumesc :)

 • avatar image

  The One

  mai 16, 2011

  Reply

  De ar gândi toate fetele asa... Dar uneori nu e în totalitate vina lor, deseori ne îmbrăcam decent iar mintea bolnava a unor bărbați debitează, iar ceea ce vroiam sa accentuez este ca nu în totalitate e vina noastră, dar nu vreau nici sa apar acele "profitoare", cum le-a numit M, pentru ca ele ar trebui arse pe rug, sau chestii în gen. >:D<

  • avatar image

   Marius Matei

   mai 23, 2011

   Reply

   e adevarat ca si "noi" -baietii, barbatii- sunt foarte expusi la fantasmagorii. uneori dam dovada de minti foarte bolnave, dar atitudinea voastra poate fi un prim ajutor. :) >:D< Multumesc M pentru remarca.

 • avatar image

  Lilli Wagner

  mai 19, 2011

  Reply

  O puritate deosebita, un glas vindecator, un zambet stralucitor si-un farmec inegalabil… Impodobita esti cu flori divine si inteleg de unde-ti vine farmecul: din bunatate. De aceea te privesc cand te zaresc si hotaresc sa te urmez. “Ceea ce face farmecul unui om este bunatatea lui.”

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.