Diverse / special pentru voi

Şi de ce te-ai măritat cu el?

  2013_02_13_23_03_34_couple2    O soţie se tot plângea de soţul ei şi spunea: „Offf, uite cum face! Offf, câteodată e aşa de enervant! Vaaii că nu ştiu ce să mă mai fac!”. Fata lor în vârstă de 12 ani stătea la masă şi asculta discuţia, apoi, la un moment dat, se uită spre mama ei şi o întreabă: „Dacă e aşa, de ce te-ai mai măritat cu el?”.

     E reală întâmplarea, iar mie mi-a adus zâmbetul pe buze. Această fetiţă a pus o întrebare foarte bună, care, dacă şi-ar pune-o cât mai multe cupluri, poate că s-ar salva căsnicii. Eu încă nu sunt căsătorită, dar am avut şansa să cunosc oameni care sunt căsătoriţi de mult timp şi să ascult poveşti de cuplu care de care mai interesante. În destul de multe situaţii am descoperit că principalele probleme ar fi lipsa de comunicare şi axarea doar pe partea negativă. Probabil că dacă înainte să deschidă gura, soţul s-ar gândi la ce urmează să spună, ea nu s-ar mai enerva atât de des. Soţia dacă nu ar  mai întoarce cuvintele lui pe toate părţile, ar dormi mai liniştită noaptea. Iar atunci când s-ar simţi nemulţumiţi de partenerul de viaţă, să-şi pună întrebarea fetiţei de 12 ani: „de ce m-am căsătorit cu el/ea?”. Să-şi amintească de lucrurile care i-au atras la ei, de calităţi, de cât de îndrăgostiţi erau la început. Să-şi amintească de toate acestea şi să uite de supărarea de moment.

    Sunt convinsă că uneori sunteţi tentaţi să vă comparaţi partenerul de viaţă cu altcineva. „Uite, X nu e aşa. Uite, Z spală vasele. Y face mâncare mai bună decât tine”. Aceasta nu e o modalitate deloc sănătoasă de a clădi relaţia pe o temelie sănătoasă. La fel ca şi în cazurile copiilor, atunci când compari pe cineva cu altcineva, nu faci decât să sădeşti sămânţă de amărăciune şi poate, un complex de inferioritate. Dacă îţi doreşti lângă tine un om sănătos, cu picioarele pe pământ şi cu încredere în sine, tu nu te mai strădui să zdrobeşti aceste lucruri, pentru că tare greu se mai reclădesc. După cum am spus, nu sunt o expertă în ale căsătoriilor, nici măcar nu am ajuns încă să fac acel pas, dar ştiu ce ne dorim fiecare în parte şi cât de important este să-l încurajezi pe cel de lângă tine şi să-l ajuţi să aibă încredere în sine. Tu, tu de ce te-ai căsătorit cu el/ea?

Citeste si:

Diverse

Sunt oameni care fug de ei

Sunt oameni care atât de repede fug de ei înșiși, încât în drumul lor răstoarnă și alți oameni. Îi răstoarnă ca pe n...

Diverse

Diana Gadola: ”Te obișnuiești cu boala și cu oboseala”

Diana Gadola: Am 33 de ani și până la ora actuală am făcut suficient de multe alegeri proaste încât să ajung pe la diverș...

9 Comments

 • avatar image

  Andreea D.

  mai 24, 2013

  Reply

  Toate reproşurile dintr-un cuplu vine din frusstrare şi lipsă de comunicare. E normal să îţi doreşti mai mult de la celălalt dar tu oferi mai mult şi mai bine? Suntem oameni şi avem defecte, nu ne mai putem schimba după o vârstă şi nici nu cred că e sănătos să încerci să schimbi pe cineva. Cred că trebuie să îi apreciem pe cei care îşi dau silinţa, nu să îi criticăm pentru stângăcii.

  • avatar image

   Alina

   iun. 06, 2013

   Reply

   Şi chiar de încerci să-l schimbi pe acel cineva, slabe şanse de reuşită!

 • avatar image

  Florentina

  mai 24, 2013

  Reply

  Prima ca sa ne casatorim (maritam) trebuie sa ne ne gandim daca acea persoana este potrivita pentru mine. Lipsa di comunicare, de interese comune, criticile aspre ale femei dar si lipsa di gingasie a barbatului fac ca sa ajungen de multe ori la divort. Nu putem si nici nu trebuie sa ne permitem sa schimbam persoanele. Trebuie sa le acceptam asa. Dar trebuie sa fie si educate un pic si cu multa rabdare. Odata imi amintesc ca sotul meu a spus ca este praf, ca eu odatastergeam de mai multe ori pe saptamana. In clipa urmatoare i-am aratat carpa de praf si i-am spus ca poate sa faca si el ca nu este asa de greu. Nu imi mai spune niciodata. Altadata mi-a spus ca de data aceasta nu prea mi-a iesit bine mancarea. Eu am raspuns: data viiotare tu gatesti si eu spal vasele". Nu mi-a mai spus niciodata nimic. Chiar imi face f.multe complimente. Precizez ca acum in casa toata munca se imparte in doua. Si chiar daca nu este f.bine ceea ce face eu nu il critic dar de fiecare data ii multumesc ca ma ajuta. Pentru mine respectul pt cealalta persoana este important.

  • avatar image

   Alina

   iun. 06, 2013

   Reply

   Mă bucur mult că ai găsit acets echilibru şi ai ajuns la un consens cu soţul tău. Aceasta este o dovadă de maturitate.

 • avatar image

  Valentin

  mai 24, 2013

  Reply

  Mi se pare mie sau fata din poză ești tu :)? Dacă da, atunci felicitări!

  • avatar image

   Alina

   mai 24, 2013

   Reply

   Nu, nu. Încă nu:D

 • avatar image

  Raluca B

  mai 26, 2013

  Reply

  Din fericire in casatorie imbatranim impreunau, dar din pacate timpul ne schimba pe fiecare separat. Problema intervine cand fiecare din cuplu incepe sa-si doreasca altceva decat celalalt. Sa mentii o casnicie fericita, perfect unita e foarte greu. Rar gasesti cupluri care sa nu fi avut suisuri si coborasuri.

  • avatar image

   Alina

   iun. 06, 2013

   Reply

   Important e cum ies ei din acele coborâşuri, şi dacă vor lupta.

 • avatar image

  Lorincz Alex

  iun. 07, 2013

  Reply

  Daca nu iubim omul de langa noi cu calitatile si defectele lui atunci nu putem avea respectul si sprijinul lui .De multe ori defectele celuilalt sunt sarea si piperul in relatie de cuplu,daca totul ar fi perfect s-ar instaura plictiseala.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.