Diverse

Un preţ plătit prea scump pentru a slăbi

Societatea din ziua de astăzi ne-a impus de multă vreme modele şi tipare pe care se presupune că ar trebui să le urmăm. Şi iată-ne pe noi, femeile din ziua de azi, bărbaţi capabili să gândească pentru ei însişi, pregătiţi să plătească orice preţ pentru a se încadra în tipar.

Numai că uneori, viaţa ne loveşte cu o ironie amară. Atât de amară, încât devine imposibilă de înghiţit. Se întâmplă ca lucrul pe care ni-l dorim cel mai mult să se întoarcă împotriva noastră. Aşa se întâmplă des în vieţile multora. Maşinile luxoase vin cu un preţ. Casele mari şi moderne la fel. Nu realizăm, dar zbătându-ne să obţinem tot ceea ce ar trebui să se numească „confort” şi a devenit în ziua de astăzi „lux”, plătim scump. Plătim ore nedormite, muncă silnică, singurătate şi boală. Astfel, ajungem să fim înconjuraţi de tot ceea ce ne-am dorit mereu şi totuşi să fim nefericiţi. De ce? Pentru că am realizat că tot pentru ce am luptat până acum, a fost inutil. Trist. Deşertăciune.

Aşa s-a întâmplat şi în cazul ei. Kilogramele în plus le simţea ca pe o povară. Nu le mai dorea. S-a fost săturat să fie denumită de către societate „grasă”. Astfel, a decis să acţioneze. A decis să facă tot posibilul ca să se includă şi ea în acele tipare. În tiparele societăţii. În tiparele „normalităţii”. A comandat prafuri, pastile de slăbit, nici nu mai ştiu ce. Cert este că le-a luat cu regularitate. A făcut din ele o pâine cea de toate zilele. Când le-a cumpărat, nu a ştiut că vor veni cu o etichetă pe care scrie „preţ mult prea scump pentru a slăbi”. Dar, oh, a aflat mai târziu. A aflat atunci când a început să se simtă rău, când prafurile pe care le lua pentru a slăbi au fost înlocuite de perfuzii, de medici şi de spitale. A aflat atunci când cuvântul „grasă” a fost înlocuit cu „cancer”. Da, cancer. Pachetul de pastile a venit o dată cu o bombă letală. Boala care te aduce aproape de moarte. Şi oh, ce-a mai slăbit. A slăbit 10, 20, 30 de kilograme. Kilograme pe care le-ar lua înapoi cât ai bate din palme dacă şi-ar primi în schimb sănătatea. Astăzi? Astăzi încă se luptă cu boala. Nu contest, e slabă. Dar e slabă din toate punctele de vedere. Astăzi, societatea, de la eticheta de „grasă”, a trecut la eticheta de „bolnavă”. Şi cu ce s-a ales? Cu o luptă şi cu o altă etichetă.

Este posibil ca şi tu să te confrunţi cu o situaţie asemănătoare. Să-ţi doreşti să schimbi lucruri la tine. Să-ţi doreşti să fii acceptat în acel tipar. Să spui că eşti pregătit să plăteşti orice preţ pentru a fi în rând cu lumea. Poate nu ai observat, dar lumea schimbă repede etichetele. Lumea trece repede de la un tipar la altul. Şi astfel, treci şi tu prin viaţă, fără a realiza că eşti perfect exact aşa cum eşti.

Imagine preluată de pe: www.deviantart.com

Citeste si:

Diverse

Sunt oameni care fug de ei

Sunt oameni care atât de repede fug de ei înșiși, încât în drumul lor răstoarnă și alți oameni. Îi răstoarnă ca pe n...

Diverse

Diana Gadola: ”Te obișnuiești cu boala și cu oboseala”

Diana Gadola: Am 33 de ani și până la ora actuală am făcut suficient de multe alegeri proaste încât să ajung pe la diverș...

9 Comments

 • avatar image

  marius

  aug. 11, 2011

  Reply

  marea ei greseala a fost ca a ales varianta "usoara" de a slabi (prafuri, pastile etc. ). Consider ca e ok sa faci tot ce este posibil pentru a te simti bine in pielea ta, dar nu stiu daca merita sa faci sacrificii crezand ca cei din jur vor aprecia asta.

 • avatar image

  tonko

  aug. 11, 2011

  Reply

  Totul pleaca de la mentalitatea "a fi in rindul lunii" . De ce trebuie sa ma iau dupa "lume" ? De ce trebuie sa cred sloganurile si etichetele pe care le promoveaza societatea ? Nu sint in stare sa gindesc singur ? Daca nu sint in stare de asta atunci sint o persoana superficiala , port o masca tocmai ca sa fiu acceptat si caut ca masca sa se potriveasca cit mai bine . Eu sint impacat cu mine si cu felul cum arat fizic . Am reusit sa fac acceptat prin alte calitati .

  • avatar image

   Alina Ilioi

   aug. 11, 2011

   Reply

   Aşa este...din păcate ne ghidăm mult după ceea ce spune lumea

 • avatar image

  Private Name

  aug. 11, 2011

  Reply

  E usor de scris acest articol cand nu esti in pielea unei "grase". Nu cunosc relatia ta cu aceasta fata, dar nu poti sa o acuzi pt ca standardele societatii au impins-o la astfel de decizii. Poate intentia ta nici nu este sa o acuzi, insa asa reiese din articolul tau. E pacat ca a ajuns in situatia asta si ca in loc sa faca sport a preferat pastilele. Fiecare alege. Si fiecare suporta consecintele. Indiferent ce ai alege te aflii sub "povara" stereotipurilor, prejudecatilor pt ca nu poti fi pe placul tuturor. Multa sanatate ei, cred ca tuturor ne-ar place ca alegerea ei sa nu fie platita cu pretul vietii :(

  • avatar image

   Alina Ilioi

   aug. 11, 2011

   Reply

   Nu o acuz deloc. Ai înţeles greşit intenţia mea. Acuz societatea care impune aceste stereotipuri, dar da...ne acuz şi pe noi pentru că permitem aşa ceva. Ai dreptate, e uşor de scris dacă nu sunt în pielea unei "grase"...dar poate că sunt în pielea altui gen de "etichetă":)

 • avatar image

  Alexa

  aug. 11, 2011

  Reply

  Si despre "slabe" ce spuneti ? Eu sunt sub eticheta asta de muuuult timp si multa lume vorbeste,dar eu sincer nu doresc nimanui sa se afle in asemenea situatii :) Am incercat si am tot incercat tot felul de pastile,injectii,vitamine care da,m-au ajutat,am pus 2 kg pe mine dar in momentul in care am intrerupt tratamentul,am slabit brusc si eram la fel de slabanoaga. Cred ca cel mai este sa ne acceptam exact cum ne-a lasat El sa fim..slabi,grasi,urati,frumosi si sa nu mai catalogam o persoana dupa modul in care arata caci asta descurajeaza cel mai mult pe persoanele in cauza si ajung la gesturi necumpanite. Nu ambalajul conteaza,ci sufletul :)

  • avatar image

   Alina Ilioi

   aug. 11, 2011

   Reply

   Alexa, nu-ţi fă griji. Eu am două surori gemene şi amândouă, timp de 10 ani au purtat această etichetă. Că-s "slabee". Şi ele se chinuiau să se îngraşe. Eu poate că aş fi vrut să arăt ca ele. Ei bine, acum sunt măritate, au amândouă câte doi copii frumoşi şi arată extraordinar de bine. Crede-mă...tu arăţi la fel. Nu te agita din această cauză. Oamenii nu au ce face. Se simt complexaţi şi astfel caută defecte şi la cei din jur.

 • avatar image

  manu

  aug. 11, 2011

  Reply

  Sunt prea mulţi factori de luat în seamă pentru o concluzie realistă. Poate a fost calea uşoară, poate a fost calea disperării. Nu se ştie.

 • avatar image

  Florea

  aug. 16, 2011

  Reply

  Cancer a facut din cauza depresiei si nemultumirii de sine care i-au slabit imunitatea, pastilele fiind ultima picatura. Este natural ca oameni, sa dorim sa ne imbunatatim - si este sanatos sa stii ca nimeni nu e perfect, iar pentru imperfectiunile noastre fiecare suferim si astfel devenim mai buni. In viitor stiintza va confirma ca emotiile noastre de lunga durata ( ceea ce numim suflet) ne influentzeaza sanatatea corpului si nu numai. O persoana supraponderala este deseori o persoana geloasa, atasata de relatii, de propriile dorintze.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.